«Η Γέφυρα 2»

13 IANOYAΡIOY 2013

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 6/1/13 (9/1/13) για τα παρακάτω δύο θέματα:
1)Εκλογή Προεδρείου του Δημ. Συμβουλίου, και
2)Συγκρότηση και εκλογή Οικονομικής Επιτροπής.

-Στο πρώτο θέμα η διαδικασία ανέδειξε το εξής προεδρείο: Πρόεδρος παραμένει ο κ.Φαρούπος Κ.,  Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει από τη μείζονα μειοψηφία ο κ. Πατέλης Α. και γραμματέας η Αντιδήμαρχος κ. Βιάζη Εμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση προτάθηκε σε έμενα ως εκπροσώπου της ελάσσονος μειοψηφίας, όπως άλλωστε προβλέπεται.  Ωστόσο αρνήθηκα τη θέση (την οποία κατείχα εδώ και ένα έτος, κατά τη θητεία μου, και πριν από μένα ο κ. Σφαλαγκάκος), εφόσον μέχρι σήμερα αποτελεί μία πολιτική θέση, που συναινεί με τις δημοτικές αποφάσεις, ενώ παράλληλα δεν επιτελεί κανένα άλλο από τους προβλεπόμενους ρόλους της. Ο λόγος για αυτό είναι ότι δεν έχει εφαρμοστεί ο κανονισμός λειτουργίας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας. Κι αυτό, παρόλο που έχει ψηφιστεί σχετική απόφαση εδώ και ενάμιση χρόνο.

Εξέφρασα αυτό το σκεπτικό μου και, ενώ περίμενα να ακούσω μία υπόσχεση άμεσης εφαρμογής του κανονισμού, τελικά παρουσιάστηκε η άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε καλούπια, τη στιγμή που έτσι λειτουργούμε πιο άμεσα. Φυσικά έχουν υπάρξει συμβούλια που καταλύθηκε κάθε έννοια άμεσης δημοκρατίας και εκεί η χρήση του κανονισμού θα είχε εξομαλύνει το κλίμα. Παράλληλα, μέσω του κανονισμού θα ήταν υποχρεωμένος ο Πρόεδρος να φέρει στην ημερήσια διάταξη αιτήματα των συνδυασμών, που με την παρούσα κατάσταση δεν έρχονται ποτέ προς συζήτηση. Καλή λοιπόν η άμεση δημοκρατία, αλλά ακόμα καλύτερη η προσήλωση στους κανόνες που προστατεύουν τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Αλλιώς η ίδια η δημοτική αρχή δείχνει ότι αντιμετωπίζει τα συμβούλια με έλλειψη σοβαρότητας αλλά και νομικής σύμπλευσης με τις καθορισμένες από το κράτος διατάξεις. Κι αν η ίδια η δημοτική αρχή δεν μοιάζει να σέβεται τη σοβαρότητα και νομιμότητα που απαιτείται εντός των δημοτικών συμβουλίων, πώς περιμένουμε από τους άλλους να μας σεβαστούν;

-Στο δεύτερο θέμα- Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής αναδείχτηκαν ως εξής: Βιάζη Ελ, Βιάζη Εμ, Καπούτσος Παρ., Κουβαράς Παρ., Βασιλόπουλος Ι., και Σκούρτης Σ. Ευτυχώς, όπως και πριν λίγους μήνες, επικράτησε η λογική ανάδειξης και της φωνής της ελάσσονος μειοψηφίας (του ¨Μένουμε Αντίπαρο» δηλαδή) στην Οικονομική Επιτροπή. Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι στα πρώτα συμβούλια πριν δύο χρόνια, αποκλειστήκαμε από την Οικονομική Επιτροπή εξαιτίας της απόφασης της «Ενωτική κίνησης Προόδου» (επικεφαλής τότε ήταν ο κ. Μαριάνος Ν.)  να φερθεί τιμωρητικά προς το συνδυασμό μας λόγω της προεκλογικής του «στάσης». Τότε είχαμε έρθει σε έντονη αντιπαράθεση με το συνδυασμό του κ. Μαριάνου. Λίγους μήνες μετά και με τις αλλαγές στις δύο παρατάξεις της μειοψηφίας, μου προτάθηκε από την Ενωτική Κίνηση η μία θέση στην Οικονομική Επιτροπή και, εκ μέρους του συνδυασμού μας, την αποδέχτηκα, θεωρώντας όλοι μας ότι έτσι προστατεύονται καλύτερα οι δημοκρατικοί θεσμοί και διασφαλίζεται η πολυφωνία, επομένως ο πληρέστερος έλεγχος στην άσκηση εξουσίας. Είναι λυπηρό ότι και τότε υπήρχαν αντιδράσεις, από την άλλη όμως πλευρά: σε μία συνέντευξη του Δημάρχου στη Φωνή της Πάρου, θεωρούσε αυτή τη «συνεργασία» ως ύποπτη, παρότι κι ο ίδιος ο δήμαρχος είχε προτείνει την είσοδο μας (δηλ. της ελάσσονος αντιπολίτευσης)  στην Οικονομική Επιτροπή!

Στη συνέχεια και ενώ το συμβούλιο είχε ολοκληρωθεί συζητήθηκαν δύο πολύ σοβαρά ζητήματα, για τα οποία δεν κρατήθηκαν πρακτικά, αλλά αξίζει να αναφερθούν εδώ.

-Το πρώτο αφορά το ερώτημα που διατύπωσε ο κ. Βασιλόπουλος για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στη διέλευση των οχημάτων από τον πεζόδρομο. Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση έχει πάλι ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ωστόσο αυτή τη φορά οι ευθύνες είναι στοχοποιημένες προς τη δημοτική αρχή. Κι αυτό γιατί έχει ήδη ζητηθεί εδώ και ένα χρόνο από το Συνδυασμό μας να συζητηθούν θέματα αστυνόμευσης , αλλά το θέμα δεν έχει κριθεί ως ώριμο για συζήτηση (εδώ φαίνεται η σκοπιμότητα που επιτελεί η έλλειψη εφαρμογής του κανονισμού λειτουργίας δημοτικού συμβουλίου). Εκτός όμως από το συνδυασμό μας, αντίστοιχο αίτημα έχουν κάνει πρόσφατα οι Σύλλογοι Γονέων του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου Αντιπάρου. Μάλιστα, ο Δήμαρχος υποστηρίζει ότι δεν είναι ευθύνη του Δήμου η μη λειτουργία των μπαρών, αλλά του ιδιώτη που του ανατέθηκε το έργο. Η αναζήτηση όμως του υπεύθυνου (Σύρος) για την τοποθέτηση των περίφημων μπαρών δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα, αφού δεν υπάρχουν καταχωρημένα στοιχεία για το συγκεκριμένο επαγγελματία, πέρα από ένα ανενεργό σταθερό τηλέφωνο. Αντί λοιπόν να κάνουμε τους ντετέκτιβ για το ποιος φταίει που ο δρόμος είναι και πάλι πηγή κινδύνου και ασυδοσίας, ίσως είναι η ώρα να συζητηθεί το θέμα ολοκληρωμένα και με θάρρος στο δημοτικό συμβούλιο, με την παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων (αστυνομία, σύλλογοι, διευθυντές σχολείων, κλπ). Αλλιώς θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το θέμα μοιρολατρικά («ε! και τι να κάνουμε; Αφού εμείς οι ίδιοι περνάμε!», όπως συχνά ακούγεται μέσα στα συμβούλια να λέγεται για τον πεζόδρομο) και θα εξακολουθούμε να διαφωνούμε για το ποιοι περνάνε και ποιοι όχι, κι αν είναι ζήτημα παιδείας ή συμμόρφωσης με το νόμο. Μέχρι που ένα δυστύχημα θα μας προσγειώσει όλους απότομα…

Το δεύτερο ζήτημα που συζητήθηκε στο τέλος του συμβουλίου αφορά την κλήση του Δημάρχου από τον Εισαγγελέα για την περίφημη υπόθεση παράνομης χορήγησης ρεύματος από το Δήμο σε συμπολίτη μας. Για την ιστορία, η μείζονα αντιπολίτευση διά του επικεφαλής της κ.Βασιλόπουλου δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου με την σχετική καταγγελία, ο Δήμος απάντησε με ένα ακόμα χειρότερου ύφους  δελτίο τύπου υπερήφανης αποδοχής της πράξης (δημοσιεύτηκε μόνο στη Φωνή της Πάρου), και τελικά ο εκδότης της εφημερίδας «Τα Νέα Πάρου-Αντιπάρου» (κ.Δραγάτης) συγκέντρωσε τα δημοσιοποιημένα στοιχεία και τα απόστειλε στον εισαγγελέα.

Σε όλη αυτή την υπόθεση ο συνδυασμός μας έμεινε αμέτοχος, όχι γιατί δεν έχει άποψη, αλλά γιατί ο χειρισμός του ζητήματος μέχρι σήμερα δεν έγινε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αλλά με σκοπό και πάλι τη δημιουργία πόλωσης και εντάσεων. Πίστη κάθε δημοκρατικού πολίτη είναι ότι πρέπει να υπάρχει ισονομία στην κοινωνία. Όταν ίσοι πολίτες έχουν ή μοιράζονται μη ίσα  ή πάλι όταν μη ίσοι πολίτες έχουν ή μοιράζονται ίσα (αγαθά και προνόμια),  τότε η κοινωνία καθίσταται προβληματική, έγραψε ο Αριστοτέλης, κι έτσι είναι ακόμα και σήμερα.

Στην προχτεσινή συνεδρίαση λοιπόν ο Δήμαρχος ζήτησε από τις δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν με δελτίο τύπου ως προς το ζήτημα ,και συγκεκριμένα να αρνηθούν κάθε ανάμιξη στην αποστολή των στοιχείων στον εισαγγελέα. Ο κ. Βασιλόπουλος αρνήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο για το συνδυασμό του, ο Δήμαρχος άρχισε να παραφράζει τις προθέσεις, θεωρώντας ότι αυτό αποδεικνύει την ανάμιξή του πρώτου στην υπόθεση και με τη σειρά μου αναγκάστηκα να τοποθετηθώ εκ μέρους του συνδυασμού μας ως εξής: Δεν είναι δυνατό να καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας και να μας ζητείται να δηλώσουμε κάτι για να αποδείξουμε την αθωότητά μας. Αντίθετα, η εντύπωση που θα δημιουργούσε η δημοσίευση μιας τέτοιας δήλωσης θα έμοιαζε (ή θα την παρουσίαζαν κάποιοι) ως ενοχοποιητική.  Ούτε είναι δυνατό οι αντιπολιτεύσεις να βγάζουν δελτία τύπου για να προστατέψουν το Δήμαρχο για ένα ποινικό ζήτημα, τη στιγμή που ούτε ο ίδιος δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα, αλλά ούτε έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

Τέλος, μία σημαντική παράμετρος στο παραπάνω ζήτημα, που δεν έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα από μέρους μας είναι η αναντιστοιχία στα θιγόμενα αντανακλαστικά του Δήμου όταν θίγεται ο Δήμαρχος (τώρα), ή ο άμισθος σύμβουλός του (παλιότερα, σε μία απόπειρα προπηλακισμού του από συμπολίτη μας), οπότε και ζητείται από τους δημοτικούς συμβούλους να τοποθετηθούν και να αποδοκιμάσουν την πράξη προσβολής των θεσμών. Υπάρχει όμως εδώ και δύο χρόνια  μία συντονισμένη προσπάθεια από μερίδα του Τύπου να ακυρώσει ή να υποβαθμίσει ή να διαστρεβλώσει ενέργειες του συνδυασμού μας, για την οποία δεν έχει αντιδράσει κανένας αιρετός ή σημαίνων, ούτε έχει θιχτεί ως προς τα δημοκρατικά του αντανακλαστικά. Η συγκεκριμένη εφημερίδα -μόνο κατά τη θητεία μου- με έχει αποκαλέσει ψεύτη, επικίνδυνο, με έχει καλέσει έμμεσα να πάω σπίτι μου(!), δεν δημοσιεύει τα δελτία τύπου μας, ακόμα και από τον προκάτοχό μου πήρε συνέντευξη που τελικά δεν δημοσίευσε ποτέ, ενώ -το σοβαρότερο- δεν δίστασε να μου χρεώσει και ευθύνες σχετικά με τον πνιγμό ενός άτυχου συμπολίτη μας το καλοκαίρι, όταν δεν ήμουν καν σε υπηρεσία εφημέρευσης. Αυτό είναι πολύ πιο σοβαρό από την υποκλοπή ρεύματος αλλά αξίζει να θυμηθούμε ότι παρόμοια απουσία κάθε κίνησης (που τώρα ζητά ο Δήμαρχος για τον ίδιο) δεν είδαμε ούτε στην μήνυση που εισέπραξε δυο χρόνια πριν ο πρώην αρχηγός της Ενωτικής Κίνησης Προόδου κ.Μαριάνος για συκοφαντική δυσφήμιση από εταιρία στην οποία είχε ανατεθεί μία «αποτυχημένη»  (όπως ο ίδιος ο κ. Μαριάνος περιέγραψε) απεντόμωση.

Και μια σημαντική παρατήρηση: Το Δημοτικό Συμβούλιο διεξήχθη σε μία μικρή σχολική τάξη, για τέταρτη φορά το τελευταίο διάστημα. Είναι καλό να υπάρχει ένας προγραμματισμός για τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων, κι όχι να ορίζονται κατά το δοκούν χωρίς πρώτα να έχει διασφαλιστεί η χρήση της αίθουσας Καλουδά. Όσο λειτουργούμε έτσι, τόσο αποθαρρύνουμε τους συμπολίτες μας να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις, που ξεκίνησαν με είκοσι –σαράντα άτομα πριν δύο χρόνια και τώρα συγκεντρώνουν μόνο τέσσερις –πέντε πολίτες (κατά συντριπτική πλειοψηφία μέλη του «Μένουμε Αντίπαρο») στριμωγμένους στα θρανία (εκπρόσωποι των ΜΜΕ αποτελούν σπάνιο είδος, με μονοψήφιες επισκέψεις αυτά τα δύο χρόνια). Και τόσο περισσότερο δεν πείθει παρά ελάχιστους η επιχειρηματολογία που κάθε φορά ανασύρεται για τις μετακυλήσεις των συμβουλίων, τον κακό προγραμματισμό ως προς το χώρο ή το χρόνο διεξαγωγής, την πλημμελή προετοιμασία για σοβαρά θέματα, την έλλειψη γραπτής (έντυπης) ενημέρωσης των συμβούλων πριν τη συνεδρίαση με υλικό σχετικά με τα θέματα, και αρκετά άλλα. Μας ενδιαφέρει η συμμετοχή των πολιτών στις συνεδριάσεις των συμβουλίων όπως προεκλογικά όλοι υπόσχονταν; Με το να συνεδριάζουμε υπό αυτές τις συνθήκες η απάντηση δεν μπορεί να είναι θετική.

—————————————————————————————–

ΙΟΥΝΙΟΣ 2012

Δεν χρειάζεται να σχολιασθεί εκτενώς το πρόσφατο δελτίο τύπου του Δημάρχου που κυκλοφόρησε προχθές στη Φωνή της Πάρου(και μοιράστηκε πόρτα πόρτα στο νησί μας, σαν να πρόκειται για μία απέλπιδα προσπάθεια να διαστρεβλωθεί η αλήθεια και να αποκρυφτούν τα ποικίλα προβλήματα του Δήμου μας). Πρόκειται για ένα γενικόλογο αφορισμό του σατανικού ρολού που επιτελεί η αντιπολίτευση συνολικά, μέρος της οποίας είμαστε κι εμείς. Όποιος επιθυμεί απάντηση στα φαιδρά που γράφονται στο συγκεκριμένο δελτίο τύπου μπορεί να διαβάσει προσεκτικά το εκτενές δελτίο τύπου μας που αποκαλύπτει όλη την αλήθεια που άκομψα απέκρυψε ο δήμαρχος στην απαράδεκτου ύφους ομιλία του στην πλατεία πριν ένα μήνα. Δεν χρειάζεται επίσης να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει καμιά συγγένεια με την μείζονα αντιπολίτευση, πέρα από την κοινή συχνά αντιπολιτευτική στάση στην οποία μας υποχρεώνει ο ίδιος ο δήμαρχος. Και φυσικά δεν θα μάθουμε ιστορία από τα δελτία τύπου των συμβούλων του δημάρχου, που επαναδιατυπώνουν βασικές αρχές περί δημοκρατίας, σωστής διαχείρισης των κοινών και διαφάνειας με αναφορές ακόμα και στο Νέρωνα.

Το νησί μας διανύει το δεύτερο έτος δημαρχίας του Κ. Λεβεντάκη και ακόμα περιμένουμε όλα αυτά που με σαφήνεια διατυπώνουμε στο πρόσφατο δελτίο τύπου μας, που φυσικά δεν απαντήθηκε ποτέ, αλλά ευτυχώς κοινοποιήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος των συμπολιτών μας (παρότι η Φωνή της Πάρου δεν το δημοσίευσε ούτε καν περιληπτικά, ακολουθώντας μία σταθερή γραμμή συμπολίτευσης με το Δήμαρχο και αποκήρυξης ή μη δημοσίευσης κάθε δελτίο τύπου, ενέργειας ή θέσης του συνδυασμού μας, αντίθετα με βασικές αρχές δημοσιογραφικής δεοντολογίας).

Αντιπαρερχόμενοι τέλος την περίφημη ομοιότητα μας με την παράταξη του κ.Βασιλόπουλου (μείζονα αντιπολίτευση), θα μπορούσαμε να δούμε στο πρόσωπο του Δημάρχου και του στενού επιτελείου του μία σαφή αντιστοίχιση με όσα διαδραματίζονται στη χώρα μας, υπό το πρίσμα ενός βαθέως κομματικού κράτους που φαίνεται πως δουλεύει πολύ ενώ είναι αναποτελεσματικό, που εξυμνεί τη συνεργασία και τη διαφάνεια χωρίς να τις εφαρμόζει στην πράξη, που ορκίζεται στην αξιοκρατία υπηρετώντας ωστόσο τις αρχές της οικογενειοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων και που, εν τέλει, αποδίδει στην αντιπολίτευση κάθε στραβό που οφείλεται στη στρεβλή διοίκηση του ιδίου. Πολλές ομοιότητες για να είναι συμπτωματικές.

Η στήλη «Γέφυρα 2» επανέρχεται λοιπόν . Σιγά σιγά θα αναρτηθούν περιληπτικά και τα παλαιότερα συμβούλια, ως συνέχεια της μέχρι σήμερα προσπάθειας που ξεκίνησε ο προκάτοχος μου κ. Σφαλαγκάκος, να καταγράφονται δηλαδή οι αποφάσεις και οι συζητήσεις που αναπτύσσονται στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, στις οποίες έχει εκπροσώπηση ο συνδυασμός μας. Αυτή η ανάγκη γίνεται ακόμα πιο επιτακτική αυτή τη στιγμή: στην κακή και ανεπαρκέστατη μέχρι σήμερα ιστοσελίδα του Δήμου δεν υπάρχει καμία ανάρτηση των πρακτικών των συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, παρότι αυτό προβλέπεται θεσμικά (Καλλικράτης, άρθρα 75-10 και 71-3). Η ιστοσελίδα, αν και πρώτη προτεραιότητα, παραμένει «υπό κατασκευή», έχει δοθεί μάλιστα με απ’ ευθείας ανάθεση από τον ίδιο το Δήμαρχο σε ιδιώτη της επιλογής του, παρόλο που υπήρχαν πολλές αξιόλογες προσφορές, αλλά και μία σημαντική προεργασία από την άτυπη επιτροπή που συστάθηκε και στη οποία συμμετείχαμε. Άλλη μία χαμένη χρονιά για το κομμάτι της ψηφιακής προβολής της Αντιπάρου. Προφανώς δεν τον ενδιαφέρει το Δήμαρχο αυτό, αφού ούτε το κατέχει στοιχειωδώς αλλά ούτε έδωσε και ποτέ βάρος στο κομμάτι που αφορά την ψηφιακή ζωή του νησιού, παρά μόνο αρκείται στα εκτυπωμένα κείμενα που του φέρνουν αιμοδιψείς πολιτικοί του φίλοι από το μπλογκ του συνδυασμού μας (και του αντίστοιχου της Ενωτικής Κίνησης). Αν τον ενδιέφερε, θα είχε δημιουργήσει μία ιστοσελίδα για της παράταξή του, αντί να ρύπαινει την ατμόσφαιρα με απανωτά ρυπαρά δελτία τύπου, έτοιμα για απόθεση κατευθείαν στον αμαρτωλό Ακονητό.

Δυστυχώς, η μη ανάρτηση των πρακτικών στη σελίδα του Δήμου είναι μία μόνο από τις παρατηρούμενες παρατυπίες, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι (και βέβαια αυτοί της μειοψηφίας) παρανόμως δεν λαμβάνουν πρότερη των συμβουλίων ενημέρωση για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, με αποτέλεσμα, όπως πολλάκις έχει σχολιασθεί εδώ, να επαφίεται η ψήφος μας σε προσωπική έρευνα και –κυρίως-σε αυτοσχεδιασμό την ώρα της συνεδρίασης, γεγονός που καταργεί τη δυνατότητα λήψης απόφασης από όλο το συνδυασμό μας αλλά και μετά από συνομιλία με πολίτες και ειδικούς για κάθε θέμα.

Παράλληλα, ο κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται. Υπάρχει σχετική ανάθεση της Οικονομικής Επιτροπής εδώ και πολλούς μήνες προς τον κ. Γρίσπο. Του ανατέθηκε επίσημα η εργασία αυτή από την οικονομική επιτροπή (εθελοντική εργασία με μόνη αμοιβή για την κοπέλα που θα κάνει τη δακτυλογράφηση, όπως δημόσια δηλώθηκε). Έκτοτε έχουμε λάβει ένα προσχέδιο (βασισμένο σε μεγάλο ποσοστό στον πρότυπο κανονισμό της ΕΕΤΑΑ) που το εγκρίναμε άμεσα, αλλά ανεπίσημα, καθώς -άγνωστο γιατί- δεν έχει έρθει το προσχέδιο και στο δημοτικό συμβούλιο για επίσημη συζήτηση και έγκριση. Όλα αυτά κάνουν και τον πιο καλόπιστο πολίτη να θεωρεί ότι η εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας αναβάλλεται εσκεμμένα, προκειμένου να συντηρείται το καθεστώς αναρχίας, αντεγκλήσεων, λαϊκισμού και υποκατάστασης ενίοτε του Προέδρου από τον ίδιο τον Δήμαρχο.
Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση της οικ. επιτροπής πέρυσι, ανατέθηκε στον ίδιο (κ. Γρίσπο) η κατάρτιση και του κανονισμού καθαριότητας. Εδώ ακόμα δεν έχουμε λάβει καν προσχέδιο… Κι εδώ σκέφτεται κανείς ότι η έλλειψη κανονισμού καθαριότητας συμφέρει την πολιτική και τις «τακτικές» που εφαρμόζει η δημοτική αρχή σχετικά με τον Ακονητό, την ανακύκλωση, τη διάθεση απορριμμάτων, και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα. Γεγονός είναι ακόμα ότι η επίσημη εφαρμογή κανονισμών από το Δημοτικό Συμβούλιο θα διευκόλυνε όποιον ήθελε να καταγγείλει τους επιβαρυντικούς χειρισμούς του Δήμου σχετικά με όλα αυτά τα θέματα γενικότερα…

Έχει εξάλλου επισημανθεί πολλάκις η μη ανάδειξη και συζήτηση κατατεθειμένων αιτημάτων και προτάσεων του συνδυασμού μας, πολλές φορές με καθυστέρηση που επισύρει και βαρύτατα πρόστιμα, καθώς ο Δήμος οφείλει, αν δεν θέσει το αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο- να απαντήσει εντός μηνός. Ειδικά μάλιστα για περιβαλλοντικά ζητήματα (και ως τέτοια εννοούνται η ανακύκλωση, το δεύτερο βυτιοφόρο, ο Ακονητός, η αποχέτευση και ο Βιολογικός, οι κλειστές παραλίες, κ.ά.) ο Δήμος οφείλει να ανταποκριθεί άμεσα («πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία», συνθήκη Aarhus ).

Τελευταίο θλιβερό γεγονός αποτελεί η ώρα διεξαγωγής του συμβουλίου της Οικονομικής Επιτροπής, που ξεκίνησε από τις απογευματινές ώρες, ευχερείς για κάθε πολίτη, και κατέληξε εδώ και λίγους μήνες στις πρώτες μεσημβρινές (συνηθέστερα 13:00), ακόμα και σε εργάσιμες ημέρες. Παρότι έχουμε αιτηθεί επισήμως να αλλάξει αυτή η τακτική αποκλεισμού μας από τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, η αδιαφορία από μέρους Δημάρχου είναι προκλητική και πάντως όχι τυχαία. Το ίδιο, που περιγράφεται παραπάνω, συνέβη και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ο.Ε., που διεξήχθη στις 13.00, παρόλο που μία μέρα πριν είχα ζητήσει εγγράφως από το Δήμαρχο (και πρόεδρο της επιτροπής) να μεταθέσει χρονικά την ώρα συνεδρίασης λόγω αδυναμίας παρεύρεσης εμού αλλά και όσων πολιτών αδυνατούν να προσέλθουν, λόγω εργασίας στο δημόσιο τομέα.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 27-6-12 ΚΑΙ 28-6-12

Αν και επίσημα η ημερομηνία είναι η 21/6, η συνεδρίαση μετατέθηκε άτυπα (δηλαδή με απλή τηλεφωνική ενημέρωση) λόγω αναφερόμενου προσωπικού κωλύματος της γραμματέως κ.Παλαιολόγου Α. Μάλιστα, το συμβούλιο διεξήχθη τμηματικά, δηλαδή στις 27 και 28 Ιουνίου, με διαφορετικούς παρόντες κάθε μέρα, παρότι επρόκειτο για την ίδια συνεδρίαση!

Μισθώσεις παραλιών.

Αν και 10ο στην ημερήσια διάταξη, συζητήθηκε 1ο. Η σχετική περυσινή απόφαση ελήφθη στις 6 Ιουνίου 2011, ενώ φέτος, που ο Δήμος Αντιπάρου θεωρείται πλέον «οργανωμένος» η απόφαση καθυστέρησε ακόμα περισσότερο, με δυσάρεστες, όπως θα φανεί παρακάτω, συνέπειες.

Τόνισα, εκ μέρους του συνδυασμού μου, ότι για μια ακόμα φορά δεν είχαμε καμία προηγούμενη ενημέρωση, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς μας ποιες παραλίες μισθώνονται, ποιο το μίσθωμα, ποια η ακριβής διάρκεια της σύμβασης. Ακόμα πιο σοβαρό όμως ήταν το ότι καλούμασταν να ψηφίσουμε μια απόφαση που είχε ήδη ληφθεί, καθώς οι εκμισθωτές είχαν ήδη εγκαταστήσει τον εξοπλισμό τους (ομπρέλες, ξαπλώστρες, κλπ) από την αρχή της σεζόν. Όπως είναι φυσικό καταψήφισα την πρόταση. Το ίδιο έκανε και η μείζονα αντιπολίτευση. Αποτέλεσμα αυτού, λόγω της απουσίας αρκετών συμβούλων της πλειοψηφίας εκείνη την ημέρα, ήταν να μην εγκριθεί η πρόταση, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτεθειμένοι οι επιχειρηματίες που ήδη έχουν μισθώσει τις υπό μίσθωση παραλίες, και οι οποίοι βέβαια δεν ευθύνονται για την καθυστερημένη και στρεβλή ανάδειξη του ζητήματος από τη δημοτική αρχή.

Μάλιστα ο Δήμαρχος κατά την προσφιλή τακτική του φρόντισε να δημιουργήσει εντυπώσεις προς το συμφέρον του, ότι δηλαδή καταψηφίζοντας τη συγκεκριμένη παράλογη πρόταση δεν επιθυμούμε να μισθωθούν οι παραλίες. Αυτό φυσικά δεν έχει σχέση ούτε με την πραγματικότητα, αλλά ούτε και με τη συγκεκριμένη απόφαση, αποτελεί δε μόνον μία εκδήλωση αμυντικού λαϊκισμού από τον κ. Λεβεντάκη, που την έχει εφαρμόσει και παλιότερα (με αποκορύφωμα το θέμα της καταψήφισής από μέρους μας των μελετών της αποχέτευσης, όχι επειδή είμαστε τότε αντίθετοι στο αναγκαίο έργο, αλλά και πάλι λόγω έλλειψης ενημέρωσης). Συγκεκριμένοι δημοτικοί σύμβουλοι μάλιστα διαστρεβλώνουν την αλήθεια κατά παραγγελία και βέβαια αυτογελοιοποιούνται καθώς παρουσιάζουν το ψέμα ως αλήθεια, συκοφαντώντας μας με πείσμα στις συναθροίσεις του λιμανιού και των καφενείων.

Αναμόρφωση Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2012

Λόγω μη προηγούμενης ενημέρωσης, οι σύμβουλοι της μειοψηφίας διατύπωσαν ερωτήματα σχετικά με λεπτομέρειες του προϋπολογισμού, που ανάγκασαν τον Πρόεδρο να καλέσει την υπεύθυνη της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Κ. Φαρούπου, προκειμένου να εξηγήσει κάποιες παραμέτρους. Μετά από την τελευταία παρέμβαση και παρότι δεν αποκαταστάθηκε η προχειρότητα στην αρχική εισήγηση του θέματος, η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα.

Το 2ο μέρος της συνεδρίασης του ΔΣ έγινε στις 28/6/12. Προ ημερησίας (παράδοξο, καθώς η συγκεκριμένη συνεδρίαση αποτελούσε συνέχεια της προηγούμενης ημέρας) συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

Α)πρόσληψη εργατών διμήνου σύμβασης (1 οδηγός καθαριότητας, 1 εργάτης καθαριότητας)

Β)καθορισμός ειδικοτήτων οκτάμηνης σύμβασης : από τις 5 θέσεις εγκρίθηκαν οι 3 και συγκεκριμένα: 1 εργάτης ύδρευσης, 1 οδηγός απορριμματοφόρου, 1 εργάτης καθαριότητας.

Οι προσλήψεις όλες θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ.

Γ)εκχώρηση στη ¨ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ» του έργου «αφαλάτωση και συνοδά έργα». ¨Έγινε ερώτημα αν αφορά «εγνατιόσημο» επίσπευσης διαδικασιών (όπως στην αντίστοιχη περίπτωση της αποχέτευσης) και η απάντηση ήταν αρνητική.

Και οι τρεις προτάσεις εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν κατόπιν ως εξής:

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση συλλογής του Λαογραφικού μουσείου ΑΝΘΕΜΙΟΝ

Ο Πρόεδρος του ΔΣ ανάγνωσε επιστολή-πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση της συλλογής. Δήλωσα ότι και πάλι αναγκαζόμαστε να αυτοσχεδιάζουμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα, μη έχοντας καμία προηγούμενη θεσμική ενημέρωση σχετικά. Εξήγησα ότι θεωρητικά κανείς δεν αντιτίθεται στην πρόθεση του Δήμου να ενδιαφερθεί για την απόκτηση και στέγαση της αξιόλογης συλλογής στο νησί μας. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη: α) το ακριβές απαιτούμενο ποσό και κατά πόσο αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο αυτή την κρίσιμη εποχή, β) αν υπάρχουν αξιόλογα εκθέματα που σχετίζονται με το νησί μας, και γ) ποιος χώρος θα στεγάσει τη συλλογή και με τι αντίτιμο ενοικίασης, φύλαξης, και συντήρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ήδη η «ξεχασμένη» συλλογή βιβλίων της οικογένειας Γ. Ρούσσου, η οποία δωρήθηκε πέρυσι στο Δήμο και θα ήταν καλό να συστεγασθεί σε περίπτωση ευόδωσης του εγχειρήματος. Μέχρι τότε όμως απαιτείται η παράθεση όλων των ανωτέρω λεπτομερειών για το θέμα, κι όχι απλά η δημιουργία εντυπώσεων μέσω του τύπου με πηχαίο τίτλο Ομόφωνη η πολιτιστική αναβάθμιση της Αντιπάρου. ΑΛΛΑΖΕΙ ΧΕΡΙΑ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΙΑΝΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗ”, τη στιγμή που καμία τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα.

Η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα, αποφασίστηκε δε να συσταθεί επιτροπή ειδικών που θα αξιολογήσει την πρόταση, και το ενδεχόμενο αγοράς της συλλογής.

Στο σημείο αυτό αναγκάστηκα να αποχωρήσω λόγω εκτάκτου γεγονότος. Δυστυχώς η συνεδρίαση άρχισε στις 20.00 αντί στις 19.30 λόγω καθυστέρησης του δημάρχου και του συμβούλου του, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχω και σε επόμενα θέματα, τα οποία ωστόσο παρατίθενται για την ενημέρωση όλων μας, μαζί με επιμέρους σχολιασμό.

Δαπάνες διεξαγωγής αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων για το μήνα Ιούλιο.

Αφορά τις εορταστικές και αθλητικές εκδηλώσεις του εορτασμού της Αγίας Μαρίνας σε λίγες μέρες, τους αγώνες κολύμβησης (διάπλους) και ποδηλασίας από το ΝΟΑ, την απόδοση τιμητικής πλακέτας στην Πρόεδρο του Συλλ. Εθελοντών Αιμοδοτών Πάρου-Αντιπάρου κ. Μ.Ναυπλιώτου για τη διαχρονική της ανιδιοτελή προσφορά, καθώς και την προμήθεια 30 μικρών αναμνηστικών Κούρων του Δεσποτικού ως μελλοντικά αναμνηστικά δώρα σε επίτιμους καλεσμένους και άλλους επισκέπτες του νησιού.

Εγκρίθηκε ομόφωνα.

Ως προς τους αγώνες της Αγ. Μαρίνας θα ήταν καλό να σημειώσει κανείς την ανάγκη να διοργανωθούν καλύτερα, καθώς η διοργάνωση φθίνει με την πάροδο του χρόνου (κυρίως ως προς τη χρονομέτρηση και τη δημοσιοποίηση αυτής, αλλά και ως προς την διαφήμιση της εκδήλωσης). Όσοι θυμούνται την πρώτη διοργάνωση(2001) από τον Carlos Capalbo θα συμφωνούν ότι η πορεία είναι κάθε χρόνο φθίνουσα σε ένα νησί που προσφέρεται για αγώνες τρεξίματος, όπως φάνηκε και από τον επιτυχημένο ημιμαραθώνιο του Μαΐου από τον Σύλλογο «Εν Πλω».

Έξοδα φιλοξενίας για την μουσική εκδήλωση «αφιέρωμα στον ποιητή Γκάτσο» στα στενά του Κάστρου.

Εγκρίθηκε ομόφωνα.

Και σε αυτό το θέμα αλλά και στα δύο προηγούμενα συγκεντρώθηκαν προσφορές και επικράτησε η πιο συμφέρουσα. Αποτελεί φωτεινή εξαίρεση το ότι σε θέματα φιλοξενίας και εστίασης αναζητούνται προσφορές για να μην υπάρχει κοινωνική αντίδραση, σε θέματα όμως σοβαρότερα αλλά λιγότερο επικίνδυνα για παράπονα πολιτών επιλέγεται χωρίς δισταγμό η απευθείας ανάθεση (ιστοσελίδα, απεντόμωση, εργασίες, κ.ά.), συχνά μάλιστα εν κρυπτώ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αναφέρθηκε πως τα μέλη της Λυρικής γευμάτισαν δωρεάν στο εστιατόριο Ανάργυρος, γενναία και ευγενική πρωτοβουλία και προσφορά των ιδιοκτητών του.

Δαπάνες και έξοδα φιλοξενίας για την εκδήλωση «ομίλου Φουσκωτών» από την νήσο Κρήτη.

Κι εδώ υπήρχε η παράθεση προσφορών και η επιλογή της καλύτερης για τα έξοδα της εκδήλωσης. Αναμφίβολα τέτοιες πρωτοβουλίες διαφημίζουν το νησί μας, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει ότι απουσιάζει η χάραξη μιας γενικότερης στρατηγικής στα ζητήματα τουρισμού για το Δήμο: με υποτυπώδες site, ανενεργή/απαξιωμένη Τουριστική Επιτροπή, κακή λειτουργία των αξιοθεάτων (Σπήλαιο) και τυχάρπαστη τουριστική στρατηγική, όσα φουσκωτά (και Harley, αμέσως παρακάτω) και να έρθουν, είναι λιγότερα από αυτά που αξίζει το νησί μας.

Από τους συμβούλους της μείζονας αντιπολίτευσης υπήρχε δικαιολογημένη αντίδραση ως προς τη μεθοδολογία, αφού στα περισσότερα θέματα το συμβούλιο καλούνταν να ψηφίσει ετεροχρονισμένες, προαποφασισμένες δαπάνες. Ότι ακριβώς έγινε δηλαδή με τη μίσθωση των παραλιών νωρίτερα, αλλά και πολλές ακόμα φορές.

Δαπάνες και έξοδα φιλοξενίας για την εκδήλωση των μηχανών HARLEY .

Πέρα από την ομόφωνη έγκριση της πρότασης για τα έξοδα φιλοξενίας των μουσικών της ροκ συναυλίας και τις δαπάνες του ηχητικού εξοπλισμού (140+950 ευρώ + ΦΠΑ), η διαχείριση του όλου θέματος εκ μέρους του Δήμου ήταν πέρα από κάθε λογική, αφού –δικαίως- η συζήτηση αναλώθηκε γύρω από την άδεια που έδωσε ο Δήμος για να εισέλθουν οι θορυβώδεις μηχανές μέχρι την πλατεία, με τη δήθεν σύμφωνη γνώμη των δημοτών. Μάλιστα η επιλογή της πλατείας για τη διοργάνωση (παρέλαση των Harley και συναυλία) ήταν εντελώς άστοχη για πολλούς λόγους. Τελικά η εκδήλωση έγινε με μεγάλη επιτυχία στο λιμάνι, λόγω αντίδρασης των δημοτών (που αποδείχτηκε ότι δεν είχαν δώσει τη σύμφωνη γνώμη τους για την πλατεία). Ενδεικτική πάντως είναι η δήλωση του Δημάρχου Αντιπάρου στο δημοτικό συμβούλιο ότι επικροτεί «όποιον κι αν έρχεται στο νησί, γιατί φέρνει χρήμα στον τόπο». Αυτή η δήλωση δείχνει ξεκάθαρα την έλλειψη προσανατολισμού ως προς το τουριστικό προϊόν του νησιού και απηχεί τυχοδιωκτικές τακτικές ως προς τον τουρισμό που ανήκουν σε άλλες δεκαετίες.

Η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς τα μέλη της μείζ. αντιπολίτευσης καταψήφισαν την πρόταση.

Επιχορήγηση Σχολικών επιτροπών .

Αποδίδονται από 2000ευρώ σε κάθε σχολική επιτροπή από πόρους του Δήμου.

Εγκρίθηκε ομόφωνα.

Μετακινήσεις συμβούλου.

Επισημάνθηκε από τον κ. Βασιλόπουλο ότι τις δηλωμένες ημέρες μετακίνησης του συμβούλου του Δημάρχου κ. Χανιώτη στην Αθήνα, αυτός ήταν παρών στην Αντίπαρο. Εγκρίθηκε ομόφωνα δεδομένου ότι θα διορθώνονταν οι ημερομηνίες (γεγονός δύσκολο, καθώς αφορά εισιτήρια που είχαν εκδοθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες). Όλο αυτό αποτελεί άλλη μία ένδειξη της προχειρότητας με την οποία εξακολουθούν, ενάμιση έτος μετά την ανάληψη της δημαρχίας, να έρχονται θέματα στις δημοτικές συνεδριάσεις.

Επικύρωση δαπανών διεξαγωγής Βουλευτικών Εκλογών.

Αφορά έξοδα 300 ευρώ (250 σίτιση – 50 νερά και αναψυκτικά)

Εγκρίθηκε ομόφωνα.

Επικύρωση απόφαση Οικονομικής Επιτροπής με θέμα Διοργάνωση Εκδηλώσεων 2012.

Αφορά την ανάθεση των εκδηλώσεων στον κ. Γκολέμη έναντι του ποσού των 5000ευρώ.

Εγκρίθηκε ομόφωνα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ 28/6/12

Δυστυχώς αδυνατούσα και πάλι να παρευρίσκομαι λόγω της ώρας διεξαγωγής της συνεδρίασης (1μμ). Με επιστολή μου προς το Δήμαρχο και πρόεδρο της Οικον. Επιτροπής μία μέρα πριν είχα ζητήσει τη μετάθεση της ώρας διεξαγωγής, καθώς ήταν αδύνατο για οποιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο να παρευρίσκεται, πολλώ δε μάλλον σε δημόσια υπηρεσία σε περίοδο αιχμής. Η επιστολή μου αγνοήθηκε εντελώς, δεν είχα καμία ενημέρωση έκτοτε, αλλά και ούτε αναγνώστηκε στην Οικονομική Επιτροπή ή στο Δημοτικό Συμβούλιο του ίδιου απογεύματος! Δεν είναι απλά μια αντιδεοντολογική συμπεριφορά που έρχεται να προστεθεί στο σκληρό και αντιδημοκρατικό προφίλ που έχει υιοθετήσει ο Δήμαρχος το τελευταίο διάστημα: αποτελεί προσβολή στους θεσμούς και στους συμπολίτες μας που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση. Μάλιστα η συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν διήρκησε πάνω από μία ώρα, γεγονός που σημαίνει ότι πράγματι θα μπορούσε να μετατεθεί για μία ή δύο ώρες. Φαίνεται όμως ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος Αντιπάρου κρίνει και πάλι ως ανεπιθύμητη την παρουσία του συνδυασμού μας στη Οικονομική Επιτροπή.

Έγκριση δέσμευσης και ψήφιση Διάθεσης πιστώσεων Προϋπολογισμού 2012.

Εγκρίθηκε ομόφωνα.

Κατακύρωση Διαγωνισμού προμήθειας ηλεκτρολογικού υλικού του έργου «Επέκταση Δικτύου ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού».

Εγκρίθηκε ομόφωνα.

Έγκριση δέσμευσης και ψήφιση Διάθεσης πίστωσης για τις Διαγραμμίσεις στο λιμάνι Αντιπάρου.

Εγκρίθηκε ομόφωνα.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί από τριμήνου αίτημα του συνδυασμού μας για μέτρα αστυνόμευσης κα πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων, στα πλαίσια της οποίας έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, μέρος της οποίας αποτελεί η διαγράμμιση διαβάσεων διέλευσης πεζών. Παρότι η διαγράμμιση που έγινε είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη, είναι ακόμα πιο επιτακτική η διαγράμμιση της διάβασης πεζών στη δεύτερη είσοδο της Πρώτης Ψαραλυκής, στην είσοδο της Δεύτερης Ψαραλυκής και στις δύο εισόδους της Παναγιάς (Περιγιάλι).

Έγκριση δέσμευσης και ψήφιση Διάθεσης πίστωσης για τη συντήρηση δημοτικού ηλεκτροφωτισμού

Εγκρίθηκε ομόφωνα.

Στο τέλος της συνεδρίασης η συζήτηση πολώθηκε και εκτραχύνθηκε μετά από το αίτημα του δημότη κ. Γρίσπου να επανατεθεί το θέμα της χαρτογράφησης του νησιού και της ανάδειξης μονοπατιών, που είχε προϋπολογιστεί στα 8000 ευρώ και καταψηφίστηκε από όλη την αντιπολίτευση. Τότε ο συνδυασμός μας είχε καταψηφίσει την πρόταση γιατί το ποσό φαινόταν μεγάλο, αλλά κυρίως γιατί ενώ υπήρχε η δέσμευση του δημάρχου ότι θα έχουμε ενημέρωση για τα ποσά πριν το συγκεκριμένο συμβούλιο, αυτό ποτέ δεν έγινε, κατά την προσφιλή τακτική του Δήμου μέχρι σήμερα.

Τα κοστολογημένα έξοδα που προσκόμισε αυτή τη φορά ο κ. Γρίσπος δεν ξεπερνούσαν τα 2000 ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και σε δεύτερη φάση που θα κοστίσει ανάλογα. Το θέμα θα αναλυθεί εκτενέστερα όταν επανέλθει στην Οικονομική Επιτροπή. Η συζήτηση που επακολούθησε και οι αντεγκλήσεις μεταξύ του κ. Γρίσπου και του κ. Βασιλόπουλου υπό την ανοχή του κ. Λεβεντάκη (Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής) δεν τιμούν το σώμα, αλλά κυρίως δεν τιμούν τις αρχές του διαλόγου, του αλληλοσεβασμού και της ίδιας της δημοκρατίας. Ελπίζουμε πάντως να έχουμε και εμείς ως συνδυασμός την ίδια μεταχείριση που είχε η παρέμβαση ενός πολίτη (του κ. Γρίσπου), δηλαδή αιτήματα μας εκτός ημερησίας διάταξης να συζητούνται άμεσα από το Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή!

———————————————————

16-3-2012

Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 7-3-12

ΣημείωσηΤην Τρίτη 13-3-2012 ο δήμαρχος μας επέτρεψε για πρώτη φορά πρόσβαση στη μελέτη του έργου της αποχέτευσης και στα τεύχη δημοπράτησης, που βρίσκονταν στο γραφείο του. Μαζί με το μέλος του συνδυασμού κ. Καμπάση Σπύρο ζητήσαμε και λάβαμε αντίγραφο της μελέτης, ενώ με την φανερή χρήση φωτογραφικής μηχανής φωτογραφίσαμε το τοπογραφικό του έργου, καθώς ο Δήμος δεν διαθέτει αντίστοιχο φωτοτυπικό. Το ίδιο βράδυ ανέβηκε στη σελίδα μας το τοπογραφικό, που αποτελεί μια ευκαιρία να έχει μία άποψη ο κάθε πολίτης. Άλλωστε πρόκειται για δημόσιο έγγραφο. Λόγω της οξύτατης αντίθεσης που εξέφρασε σχετικά ο ίδιος ο Δήμαρχος, θεωρώντας ότι υποσκάπτονται τα συμφέροντα του Δήμου (!), αφαιρέθηκε η συγκεκριμένη ανάρτηση, ως ένδειξη καλής θέλησης. Αποτελεί ωστόσο δημόσιο έγγραφο, ο Δήμος πρέπει να θέλει να ενημερωθούν οι πολίτες για ένα τόσο σπουδαίο έργο και είναι απορίας άξιο γιατί τόση αντίδραση. Μάλιστα σε σημερινή ραδιοφωνική συνέντευξη μας κατηγόρησε για παράνομη φωτογράφηση, γεγονός που ασφαλώς δεν αληθεύει, όπως και αρκετά άλλα αναληθή που, με μεγάλη άνεση, είπε. Η συγκεκριμένη συνέντευξη ήταν καθαρά για λόγους εντυπώσεων και όχι ουσίας, ένας -γραφικός συχνά- μονόλογος που επιβεβαιώνει όλα όσα γράφτηκαν σχετικά με τη στάση του δημάρχου μετά το δημοτικό συμβούλιο, όπου όχι μόνο δεν απολογείται για την έλλειψη ενημέρωσης αλλά προβαίνει και σε άστοχες κρίσεις, μεταφέροντας το βάρος από την μη ενημέρωση των συμβούλων σε μία δήθεν διαμάχη για το ίδιο το έργο. Δείτε στα επίσημα πρακτικά τι δήλωσε ο δήμαρχος και αναλογιστείτε γιατί από τότε προσπαθεί λυσσαλέα να χρίσει το συνδυασμό ως αντιτιθέμενο στο έργο (εδώ τα πρακτικά, όπου φαίνεται ξεκάθαρα η αρχική στάση: Το λόγο πήρε ο κ.δήμαρχος ο οποίος απαντώντας στον δημοτικό σύμβουλο κ.Σκούρτη είπε ότι δεν τους αδικεί επειδή έχουν ενδοιασμούς για το αν θα γίνει το έργο της αποχέτευσης ή αν θα γίνει σωστά ή όχι. Το κάνουν από ενδιαφέρον…”)

Το σχετικό τοπογραφικό, πάντως, καθώς και η μελέτη, που έχουν νόμιμα περιέλθει στην κατοχή μας, είναι στη διάθεση όποιου πολίτη το επιθυμεί, ενώ μπορεί και ο ίδιος να το ζητήσει από το Δήμο. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση κάθε υπεύθυνου πολίτη σε ένα περιβάλλον που μοιάζει κάποιες φορές να προτιμά τη συσκότιση και την παραπληροφόρηση από την αλήθεια, τη διαφάνεια και την ενημέρωση.


Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 7-3-12 ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ-ΕΕΛ

Προ ημερησίας εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση να μεταβεί και να παραλάβει η υπάλληλος του Δήμου κ. Φαρούπου Κυριακή ποσό 80.000 ευρώ για την υδροφόρα του Δήμου στα πλαίσια αντιμετώπισης φαινομένων λειψυδρίας (έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό 2010 με τον κωδικό 1322.003).

Πριν την συζήτηση του μοναδικού θέματος της δημοτικής συνεδρίασης έγινε μία διαλογική συζήτηση για πολλά θέματα από τη μείζονα αντιπολίτευση αλλά και από την ελάσσονα, που εκπροσωπώ εγώ. Ο κ. Γ. Βασιλόπουλος, επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Προόδου, ενημέρωσε ότι έχει υποβάλλει αιτήματα για τα αδέσποτα ζώα και για την κατάσταση του περιφερειακού δρόμου και ζήτησε να γίνει δημοτική συνεδρίαση με τα θέματα αυτά. Εγώ, με τη σειρά μου, ζήτησα για άλλη μια φορά να εφαρμοστεί επιτέλους ο κανονισμός λειτουργίας, προκειμένου να γνωρίζουμε τα πλαίσια στα οποία πρέπει να κινούμαστε. Ο Πρόεδρος του ΔΣ δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών ώστε να διατυπωθεί το τελικό κείμενο. Καθώς ο κ. Βασιλόπουλος δεν ήταν ενήμερος του προτεινόμενου (σύνταξη από τον κ. Γρίσπο με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής) κανονισμού, του τον απέστειλα ηλεκτρονικά την ίδια μέρα.

Μέχρι να συνταχθεί κανονισμός λειτουργίας (υπάρχει αίτημα σχετικό από μέρους του συνδυασμού μας από τις 3-2-2012) δήλωσα ότι λογικά ισχύει ο δημοσιευμένος (με ΦΕΚ) πρότυπος κανονισμός λειτουργίας, επομένως έχουμε δικαίωμα ερωτημάτων προς το Δήμαρχο, καθώς και απαντήσεων από μέρους του Δημάρχου αιτημάτων που έχουν υποβληθεί πέραν του ενός μηνός (που είναι το περιθώριο απάντησης από πλευράς Δήμου).

Έτσι, για την κατάσταση και τις φθορές που έχουν διαπιστωθεί στον Περιφερειακό Δρόμο, ο Δήμαρχος τόνισε ότι περιμένει το πόρισμα από τους μηχανικούς της Περιφέρειας που ήρθαν και εκτίμησαν την κατάσταση. Λίγο αργότερα τόνισε ότι για «μια λακκουβίτσα» γίνεται ολόκληρο ζήτημα, φρονούμε όμως ότι αν ο ίδιος δεν υπεραμυνόταν δημόσια για την ποιότητα του συγκεκριμένου δρόμου (“δρόμος-αεροδρόμιο”, “δρόμος που θα χαλάσει τελευταίος από όλους”-δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό ΗΧΩ FM) αλλά και την άστοχη εκτίμηση που έκανε δημόσια για το προβλεπόμενο κόστος (50.000ευρώ), ίσως να μην ήταν τόσο απαιτητική η αντιπολίτευση αλλά και δυσαρεστημένο μέρος του τοπικού πληθυσμού για το τελικό αποτέλεσμα.

Για το αίτημα του συνδυασμού της Μείζ. Αντιπολίτευσης για τα αδέσποτα ζώα, ο Δήμαρχος τόνισε ότι κανένας δεν έχει προσέλθει στο Δήμο με σχετικό παράπονο-αίτημα. Σωστά ο κ. Βασιλόπουλος απάντησε ότι ως αιρετός δικαιούται να συγκεντρώνει διαμαρτυρίες πολιτών, και προσωπικά βεβαιώνω ότι υπάρχουν τέτοιες και προς εμένα τις ημέρες που ακολούθησαν. Ο κ. Δήμαρχος επίσης δήλωσε ότι περιμένει το μέλος του «Μένουμε Αντίπαρο» κ, Μπραμ Βαν Σπρόσνεν να προσέλθει στο Δήμο για ζητήματα σχετικά με τα αδέσποτα ζώα, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει η σχετική συνάντηση. Σε μετέπειτα επαφή μου με τον αντιπρόεδρο του PAWS (και μέλος του «Μένουμε Αντίπαρο») κ. Σπρόνσεν, ο οποίος πραγματικά μπορεί να συνδράμει σε μεγάλο βαθμό στο θέμα της διαχείρισης και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων, συνεννοηθήκαμε ώστε να επισκεφτούμε μαζί το Δήμαρχο προκείμενου να υποβληθούν συγκεκριμένα αιτήματα-προτάσεις από μέρους του κ Σπρόνσεν και του υπό σύσταση Συλλόγου «Εν Πλω».

Από το συνδυασμό του κ. Βασιλόπουλου τέθηκε και το ζήτημα των λακκουβών κατά μήκος του δρόμου προς τον Άγ. Γεώργιο και τον Κάμπο. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια ποσό 40.000 ευρώ για αυτό το σκοπό, και οι όποιες επιδιορθώσεις θα γίνουν μετά την πάροδο των βροχών.

Συζητήθηκε εν μέρει και το αναπάντητο από το Δήμο αίτημα του συνδυασμού μας για τις παράνομες πινακίδες. Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι το θέμα περιλαμβάνεται στον κανονισμό καθαριότητας (έχει υποβληθεί και για αυτό αντίστοιχο αίτημα στις 3-2-2012 από μέρους του συνδυασμού «Μ.Α.»), ωστόσο δήλωσα ότι επιθυμώ να τεθεί σε δημόσια συνεδρίαση, καθώς η παράταξή μου έχει προγραμματικά δηλώσει ότι έχε συγκεκριμένη πρόταση για υποκατάσταση των παράνομων και αντιαισθητικών πινακίδων με μία καλαίσθητη και σεβόμενη το περιβάλλον πρόταση.

Συζητήθηκε επίσης η αναπάντητη πρότασή μας (εδώ και πολλούς μήνες) για ζωντανή αναμετάδοση των δημοτικών συνεδριάσεων. Ειπώθηκε ότι θα συζητηθεί μαζί με το θέμα της ιστοσελίδας του Δήμου.

Πρότεινα, τέλος, καθώς είχε ήδη παραιτηθεί ο κ. Πατέλης Αντ. από τη θέση του τακτικού μέλους της Οικονομικής Επιτροπής, και μετά την πρόταση που μου έκανε η μείζονα πλειοψηφία να καταλάβω τη θέση του, να ψηφιστεί το σχετικό θέμα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Η πρόταση έγινε δεκτή από όλους και πλέον, ο συνδυασμός μας αντιπροσωπεύεται στην Οικονομική Επιτροπή, διορθώνοντας την ανωμαλία που ο ίδιος ο Καλλλικράτης δημιούργησε, αλλά και που ο προκάτοχος του κ.Βασιλόπουλου συντήρησε, αρνούμενος πριν ένα χρόνο τη θέση του τακτικού μέλους στον κ. Σφαλαγκάκο –με το δικό του σκεπτικό, που τότε είχε σχολιασθεί αναλυτικότατα. Αυτή τη στιγμή όλοι οι συνδυασμοί αντιπροσωπεύονται στη σημαντικότατη Οικονομική Επιτροπή και αυτό είναι υπέρ της δημοκρατίας και της πολυφωνίας.

Ακολούθησε η συζήτηση του κυρίου θέματος «Έγκριση μελετών του έργου «Αποχέτευση και Ε.Ε.Λ. Αντιπάρου».

Ο Δήμαρχος έκανε εισήγηση στο θέμα, χωρίς ωστόσο να περιγράψει τεχνικές λεπτομέρειες, ως μη ειδικός. Ουσιαστικά δεν υπήρξε εισήγηση στο τόσο σημαντικό αυτό ζήτημα, αν και θα έπρεπε, καθώς αφορούσε το σπουδαιότερο έργο των τελευταίων ετών. Αφού αναλώθηκε ένα μισάωρο της ώρας προσπαθώντας να αντιληφθούμε τι ακριβώς ψηφίζουμε (δεν υπήρχε κάποιο έγγραφο ενημερωτικό σημείωμα, η δε συνεδρίαση χαρακτηρίσθηκε «έκτακτη»), έγινε σαφές ότι η πρόταση αφορά τις δύο μελέτες που ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή το Σεπτέμβρη του 2011 για επίσπευση των τευχών δημοπράτησης και για τροποποίηση της μελέτης του αποχετευτικού, ώστε να μειωθεί ο προβλεπόμενος αριθμός εξυπηρετουμένου πληθυσμού από 6.000 σε 3.000 άτομα, προκειμένου να συμβαδίζει με τον αντίστοιχο του Βιολογικού.

Κατά την τοποθέτησή μου, εκπροσωπώντας όλο το Συνδυασμό μου, έκανα μία αναφορά στην τότε συνεδρίαση της Οικονομ. Επιτροπής, στην καταψήφιση από μέρους μας, καθώς είχαμε ζητήσει δημόσιο διάλογο, για να πιστοποιηθεί η καλή λειτουργικότητα του έργου με επιφανείς ειδικούς που θα μπορούσαν να εκφέρουν ειδική και τεκμηριωμένη συμβουλευτική άποψη επί των μελετών. Τόνισα ότι από τότε (25/9/2011) δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση, ενώ παράλληλα είχε υποβληθεί αίτημα από το συνδυασμό μας από τις 5-10-2011 (δηλ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ενώ ο δήμαρχος ψευδώς δήλωσε στο ραδιόφωνο ότι είχαμε ενημέρωση μέσω της Οικονομικής Επιτροπής μετά την αίτησή μας) για πρόσβαση στις μελέτες και χορήγηση φωτοαντιγράφου της μελέτης, αίτημα που ποτέ δεν απαντήθηκε. Με βάσει όλα τα παραπάνω (έλλειψη δημοσίου διαλόγου, ελλιπής ενημέρωση, αναπάντητο ερώτημα προς το Δήμο) υπήρχαν ενστάσεις -ως προς το έργο- που παρέμεναν αναπάντητες, σχετικά με:

-τον τύπο του Βιολογικού (μέθοδος των ανοιχτών υγροτόπων), που δεν χρησιμοποιείται αλλού στις Κυκλάδες, και τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις που μπορούσαν να είχαν προκριθεί (πχ τύπoυ compact),

-τις δύο αιτήσεις ακύρωσης του έργου προς το Συμβούλιο της Επικρατείας από ιδιώτη και οι οποίες αφορούν την τεχνική μελέτη του Βιολογικού και τη χωροθέτηση του αποχετευτικού, με την επιφύλαξη αν η Εγνατία θα δώσει προτεραιότητα σε ένα έργο στο οποίο δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση,

-την ενημέρωση για τις ενέργειες του Δήμου μέχρι σήμερα για το συγχρονισμό των υπηρεσιών ΔΕΗ και ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ για την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ.

Μετά την τοποθέτησή μου, και ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς δεν πήρε το λόγο να απαντήσει στα ερωτήματα μου, ακόμα και την ύστατη στιγμή, ο Δήμαρχος αναλώθηκε σε μία τοποθέτηση τελεολογική, του τύπου «ή το ψηφίζουμε ή δεν θα γίνει ποτέ το έργο», τονίζοντας ότι συμμερίζεται τους προβληματισμούς μου αλλά πρέπει να τον εμπιστευτούμε. Πραγματικά θα ήθελα πολύ να πράξω κατά τα λεγόμενα του, αυτό όμως προϋπόθετε και μια ανάλογη στάση εμπιστοσύνης και διαφάνειας και κατά τους προηγούμενους μήνες. Η δε στάση του και μετά το συμβούλιο -και μέχρι σήμερα- σχετικά με το θέμα δείχνει ότι δεν ζητούσε εμπιστοσύνη αλλά πειθαρχία και ομοφωνία. Εξάλλου στη ραδιοφωνική του συνέντευξη έχρισε ειδικό για το θέμα τον κ. Γρίσπο Κ., πολιτικό μηχανικό, ο οποίος και παρών ήταν στο συγκεκριμένο συμβούλιο και εισήγηση θα μπορούσε να είχε κάνει ως γνώστης, και να τοποθετηθεί στα ερωτήματα μου.

Κατά την ψήφιση επανέλαβα τους προβληματισμούς μου προσθέτοντας ότι τα 3.000 άτομα είναι πολύ λίγα, αν σκεφτεί κανείς ότι από το 2004 προβλέπεται στη μελέτη να καταλήγουν στο έργο και τα λύματα πέραν του οικισμού (βοθρολύματα Σωρού, Κάμπου, κλπ), κάτι που από ό,τι φάνηκε από τις αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, δεν ήταν γνωστό. Καταψήφισα λοιπόν εκ μέρους του συνδυασμού την πρόταση, κάνοντας ωστόσο σαφές ότι δεν καταψηφίζουμε το έργο, αλλά την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με αυτό. Στα αλήθεια, με μία πληρέστερη ενημέρωση, δημόσιο διάλογο με ειδικούς και παράθεση όλων των δεδομένων, και έχοντας υπόψιν ότι το έργο δεν αλλάζει, αλλά τουλάχιστον υπόκειται σε μελλοντικές τροποποιήσεις, θα μπορούσαμε να το ψηφίσουμε. Στις παρούσες συνθήκες όμως, κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό. Ήταν αντίθετο στις βασικές αρχές του συνδυασμού για διαφάνεια και ενημέρωση. Αυτά δήλωσα και σε ραδιοφωνική συνέντευξη στις 13/3/12 στον ΗΧΩ FM. Κι αυτό όμως το απλό στη λογική σκεπτικό διαστρεβλώθηκε από το Δήμαρχο και κάποιους συμβούλους του τις επόμενες ημέρες, σε μία προσπάθεια να τεθεί ο συνδυασμός –κι εγώ προσωπικά- ως εξιλαστήριο θύμα για οτιδήποτε ανεπιθύμητο προκύψει στο μέλλον σχετικά με το έργο.

Περισσότερα για τη στάση του Συνδυασμού στο θέμα στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε λίγο μετά, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει υπέρ της καταψήφισης της πρότασης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι λέμε όχι στο έργο. Άλλωστε, κανείς δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την εξέλιξη ενός τέτοιου έργου, παρά μόνο την ενημέρωσή του ως προς αυτό.

Αν αγοράζατε ένα μικρό σύστημα πχ. βιολογικού για το σπίτι σας (ΤΟ ΕΡΓΟ) ή ακόμα πιο συγκεκριμένα, αν καλούσασταν να υπογράψετε την αγορά ενός βιολογικού που δεν το έχετε δει, γιατί το έχει επιλέξει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του σπιτιού (ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ), δεν θα αναρωτιόσασταν αν η αγορά είναι σωστή; Ακόμα και αν ξέρατε ότι δεν έχετε δικαίωμα αλλαγής προϊόντος (ΕΓΝΑΤΙΑ-ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΕΡΓΟΥ), δεν θα ζητούσατε να ενημερωθείτε σχετικά με το σύστημα που επρόκειτο να εγκαταστήσετε, και παράλληλα να ενημερώσετε όλη την οικογένειά σας (ΠΟΛΙΤΕΣ); Σε αυτά τα λογικά επιχειρήματα δεν ακούστηκε αντίλογος. Για όλα τα υπόλοιπα παραθέτω το τελευταίο απόσπασμα από το σχετικό δελτίο τύπου που εκδώσαμε, θέλοντας να προλάβουμε τους κακοπροαίρετους που ήδη σπεύδουν να προσωποποιήσουν τη θέση μας με οτιδήποτε στραβό μπορεί να προκύψει στο μέλλον σχετικά με το σημαντικότατο αυτό έργο. Τόσο σημαντικό, που άξιζε μιας πλήρους ενημέρωσης για το τι, το πώς και το γιατί, ώστε να αποσπούσε ο δήμαρχος την πολυπόθητη ομόφωνη ψήφιση….

«Το έργο της αποχέτευσης και του βιολογικού είναι ασφαλώς έργο πνοής για το νησί μας. Δεν αρκεί όμως να θέλουμε, πρέπει να γνωρίζουμε και τι ακριβώς περιέχει αυτό που θέλουμε. Αφού θα γίνει μια φορά ας γίνει σωστά, με βεβαιότητα για το σχέδιο και τον προγραμματισμό του. Έτσι έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί από όλους τους αιρετούς της τελευταίας δεκαετίας. Η διαχρονική προσέγγισή του σαν προεκλογική εξαγγελία ή σαν μετεκλογική υστεροφημία σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει την καλή ποιότητα του έργου, που είναι και το ζητούμενο.

Το «όχι» μας στην πρόσφατη συνεδρίαση και στην αντίστοιχη Οικονομική Επιτροπή του περασμένου Σεπτέμβρη ήταν και είναι ένα αντίστοιχο «ναι» για ένα σωστό έργο».

——————————————————————————————

22-02-2012

Η δημοτική συνεδρίαση της 17ης Φεβρουαρίου 2012

Πριν τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης ο δήμαρχος έλαβε το λόγο και ενημέρωσε το σώμα για την αλλαγή στην ηγεσία της μείζονoς αντιπολίτευσης μετά την παραίτηση του επικεφαλής αυτής κ. Μαριάνου Νίκου. Ακολούθως αναγνώστηκε η επιστολή που ο κ. Μαριάνος είχε παραδώσει στο Δήμαρχο με την απαίτηση να αναγνωστεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Την επιστολή παραίτησης μπορείτε να τη διαβάσετε στο ιστολόγιο της Ενωτικής Κίνησης Προόδου και δεν θα σχολιαστεί εδώ, καθώς αποτελεί καθαρά μία ενδοπαραταξιακή υπόθεση της μείζονος αντιπολίτευσης. Το ίδιο ισχύει και για την απάντηση του ίδιου συνδυασμού προς τον αποχωρήσαντα σύμβουλο.

Προ ημερησίας διατάξεως ο πρόεδρος του ΔΣ πρότεινε την ψήφιση και έγκριση του Προϋπολογισμού του Λιμενικού Ταμείου Πάρου –Αντιπάρου. Η παράταξη της Ενωτικής Κίνησης Προόδου, που πήρε πρώτη το λόγο, ζήτησε να μη συζητηθεί το θέμα, καθώς δεν είχε καμία ενημέρωση σχετικά. Το ίδιο απαίτησα κι εγώ, όχι μόνο γιατί καλούμασταν να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό που δεν γνωρίζαμε, αλλά και για έναν ακόμα λόγο: απουσίαζα με ευθύνη του δημάρχου και από το σχεδιασμό του προϋπολογισμού του Λιμενικού Ταμείου (ως προς τα θέματα του νησιού μας), αφού δεν κλήθηκα από το δήμαρχο στη συνάντηση που έγινε με τον ίδιο και τον τότε επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας με εκπροσώπους των αλιέων και της κοινοπραξίας των φέρυ μπωτ, παρότι είχε δημόσια δεσμευτεί σχετικά. Με αυτό τον χειρισμό παραγκωνισμού (που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά), η έλλειψη ενημέρωσης του συνδυασμού μας για τον προταθέντα προϋπολογισμό ήταν ακόμα πιο έντονη και επομένως η ανάγκη αναβολής της ψήφισής του επιβεβλημένη. Τελικά αποφασίστηκε η αναβολή της συζήτησης και ψήφισης του συγκεκριμένου θέματος για αμέσως επόμενο συμβούλιο.

Ακολούθησε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης:

1. Ψήφισμα Δήμου Αντιπάρου για την κατάργηση μειωμένου Φ.Π.Α στα νησιά.

Αναγνώσθηκε η Επιστολή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης με θέμα την «Κατάργηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά». Την επιστολή μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Κατά την τοποθέτησή μου τόνισα ότι οι περισσότεροι δήμοι έχουν εμφανίσει μία καθυστερημένη αντιμνημονιακή δράση για αποφάσεις που είναι εν πολλοίς προαποφασισμένες. Η νησιωτικότητα δεν είναι ένα προνόμιο των κατοίκων των νησιών, ένα πλεονέκτημα δηλαδή που δωρήθηκε στα νησιά, αλλά ένα αντιστάθμισμα της αντίξοης διαβίωσης αυτών, συνιστώσα της οποία αποτελεί και το μεταφορικό ισοδύναμο αλλά και άλλα αντίστοιχα προνόμια-ελαφρύνσεις για τα οποία πρέπει να διατυπωθούν αντίστοιχα πιεστικά αιτήματα. Τέλος, δεν μπορούσα να μην θίξω την ανακολουθία των βουλευτών Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, που συντάσσονται μεν με την παραπάνω πρόταση, υπερψήφισαν ωστόσο το Μνημόνιο 1 και 2 (συνολικά αλλά και εν μέρει).

Ψηφίστηκε ομόφωνα.

2. Ορισμός μελών Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αντιπάρου σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 212 Β΄.

To ΦΕΚ δημοσιεύτηκε στις 9/2/2012 και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Παρατίθεται μόνο το άρθρο 8, που περιγράφει τη σύνθεση του ΔΣ της ΚΕΔΑ:

Άρθρο 8 Σύνθεση και Θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου

Η Επιχείρηση διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από επτά (7) μέλη, τα οποία ορίζονται μαζί με τους αναπληρωτές τους, από το Δημοτικό Συμβούλιο. Από τα μέλη του, τέσσερεις (4) είναι αιρετοί εκπρόσωποι του Δήμου, εκ των οποίων οι τρεις (3) προέρχεται από το συνδυασμό της πλειοψηφίας και ένας (1) από το σύνολο της μειοψηφίας. Ένας (1) είναι εκπρόσωπος κοινωνικού φορέα της περιοχής της γεωγραφικής αρμοδιότητας του Δήμου Αντιπάρου. Τα υπόλοιπα δύο (2) μέλη είναι δημότες ή κάτοικοι του Δήμου Αντιπάρου, που έχουν πείρα ή γνώσεις σχετικές με το αντικείμενο της Επιχείρησης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ορίζει από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρό του. Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι διετής. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι δυνατόν να αντικατασταθούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, με αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που τα όρισε, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης προσλαμβάνεται Διευθυντής, μετά από σχετική προκήρυξη. Στον κανονισμό προσωπικού καθορίζονται τα προσόντα που πρέπει να έχει ο Διευθυντής της Επιχείρησης.

Ως Διευθυντής δεν μπορεί να ορισθεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης ή του Δημοτικού Συμβουλίου. Στον Πρόεδρο ή στον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, ανάλογα με τις υπηρεσίες που παρέχει στην Επιχείρηση, μπορεί να καταβάλλεται αποζημίωση, η οποία ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης. Με την ίδια διαδικασία μπορεί να καταβάλλεται αποζημίωση στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του. Για τον καθορισμό των αποζημιώσεων της παραγράφου αυτής, λαμβάνεται οπωσδήποτε υπόψη η οικονομική κατάσταση της Επιχείρησης κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο και οι εκάστοτε εκδιδόμενες και ισχύουσες υπουργικές αποφάσεις, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 255 Δ.Κ.Κ

O Δήμαρχος έκανε μία σύντομη αναδρομή στις δυσκολίες που συνάντησε με την ανάληψη των καθηκόντων του και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη μη λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης το 2011.

Σύμφωνα με το ανωτέρω καταστατικό της ΚΕΔΑ τα 7 μέλη του ΔΣ, καθώς και οι αναπληρωτές τους, ορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι 4 είναι δημοτικοί σύμβουλοι,(3 από το συνδυασμό της πλειοψηφίας και 1 από το σύνολο της μειοψηφίας), ένα μέλος είναι εκπρόσωπος κοινωνικού φορέα της περιοχής της γεωγραφικής αρμοδιότητας του Δήμου Αντιπάρου, ενώ τα υπόλοιπα 2 μέλη είναι δημότες ή κάτοικοι του Δήμου Αντιπάρου, που έχουν πείρα ή γνώσεις σχετικές με το αντικείμενο της Επιχείρησης. Η θητεία είναι διετής, ενώ προβλέπεται και πρόσληψη Διευθυντή.

Ο Δήμαρχος πρότεινε τους παρακάτω:

Πρόεδρος: Βιάζη Εμμανουηλία (δημ.σύμβουλος)

Αντιπρόεδρος: Μαριάνου Φιλοθέη (δημ.σύμβουλος)

Μέλη: Βιάζη Ελένη (δημ.σύμβουλος), Μαριάνος Γρηγόρης (ως εκπρόσωπος κοινωνικού φορέα – Εμπορικός Σύλλογος Πάρου-Αντιπάρου), Πανταζή Φωτεινή (πολίτης), Χανιώτης Ευθύμιος (πολίτης).

Η αντιπολίτευση διά του κ. Βασιλόπουλου (ο συνδυασμός του αποτελεί την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, επομένως η πρότασή του αποτελούσε και πρόταση της αντιπολίτευσης συνολικά, χωρίς άλλη δυνατότητα από μέρους μου) πρότεινε το δημοτ. σύμβουλο κ. Τριαντάφυλλο Γιάννη, με αναπληρωματικό τον κ. Παλαιολόγο Δαμιανό.

Διατυπώθηκαν πολλές ενστάσεις για τη μη επιλογή ατόμου από συλλόγους του νησιού, τόσο από τη μείζονα μειοψηφία όσο και από εμένα, καθώς και από πολίτες. Το θέμα ασφαλώς μπορούσε να είχε συζητηθεί νωρίτερα, κι όχι να φτάσει στη συνεδρίαση μία πρόταση που δεν χωρούσε αντίλογο. Στην τοποθέτησή μου δήλωσα ότι δεν μπορεί κανείς να κρίνει την επιλογή των ατόμων, ωστόσο στη θέση του μέλους από κάποιο κοινωνικό φορέα θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος από ένα Σύλλογο, όπως ο Ναυτικός Όμιλος (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευυπόληπτος πολίτης ο κ. Μαριάνος). Είναι χαρακτηριστική η βιασύνη του δημάρχου να προχωρήσει το σώμα στην ψηφοφορία προσπερνώντας τους προβληματισμούς για την απουσία μέλους από το Ναυτικό Όμιλο ή κάποιο άλλο σύλλογο. Μάλιστα, αφού ο δήμαρχος κάλεσε τους συμβούλους να ψηφίσουν, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν προταθεί, αλλά τελικά φάνηκε ότι δεν είχαν καν προβλεφθεί, οι αναπληρωματικοί των τακτικών μελών! Με προτάσεις και τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής λοιπόν, αλλά και αναζήτηση ατόμων ακόμα και μέσα από το ακροατήριο αναζητήθηκαν οι αναπληρωματικοί (προτάθηκε και το δικό μου όνομα, ως αναπληρωτή του κ. Μαριάνου -μέλος από σύλλογο-, αλλά φυσικά απορρίφθηκε η πρόταση καθώς δεν είμαι μέλος σε κάποιο σύλλογο! Αργότερα ξανατέθηκε το όνομά μου στη θέση του αναπληρωματικού πολίτη, αλλά η σπουδή του δημάρχου να ψηφίσουμε ήταν χαρακτηριστική, προσπερνώντας την πρόταση). Η προχειρότητα ήταν τέτοια που στη θέση του αναπληρωματικού μέλους του κ. Μαριάνου Γρ. ο δήμαρχος πρότεινε κάποια στιγμή την κ.Βιάζη Εμμ. που είχε ήδη προτείνει για Πρόεδρο!

Τελικά, αφού ανευρέθηκαν και οι αναπληρωματικοί ψηφίστηκε ομόφωνα η σύνθεση του ΔΣ ως εξής:

Πρόεδρος: Βιάζη Εμμανουηλία (δημ.σύμβουλος) με αναπληρωματικό το δημ. σύμβουλο κ. Καπούτσο Παρασκευά

Αντιπρόεδρος: Μαριάνου Φιλοθέη (δημ.σύμβουλος) με αναπληρωματικό το δημ. σύμβουλο Μαριάνο Γεώργιο

Μέλη:

Βιάζη Ελένη (δημ.σύμβουλος) με αναπληρωματικό το δημ. σύμβουλο κ. Φαρούπο Παναγιώτη,

Μαριάνος Γρηγόρης (ως εκπρόσωπος συλλόγου – Εμπορικός Σύλλογος Πάρου-Αντιπάρου), με αναπληρωματικό τον κ. Λεχουρίτη Ιωάννη.

Πανταζή Φωτεινή (δημότης), με αναπληρωματικό το (δημ. σύμβουλο!) κ. Κουβαρά Παρασκευά

Χανιώτης Ευθύμιος (ως «δημότης ή κάτοικος Αντιπάρου») με αναπληρωματικό τον (επίσης δημοτικό σύμβουλο!) κ. Φαρούπο Κωνσταντίνο.

Μέσα στη βιασύνη και τη γενική σύγχυση δεν διαπιστώθηκε, τουλάχιστον από μέρους μου, ότι τα περισσότερα μέλη, τακτικά και αναπληρωματικά, ανήκουν στο στενό κύκλο του δημάρχου. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν την παραπάνω διαπίστωση. Ακόμα και στις θέσεις των αναπληρωματικών των δύο πολιτών θα μπορούσαν να γίνουν άλλες επιλογές, και όχι να επιλεγούν ακόμα δύο δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Το τελευταίο το τόνισε κάποια στιγμή η μείζονα μειοψηφία αλλά ούτε αυτό βρήκε ανταπόκριση. Αποτελεί ερωτηματικό αν είναι νομότυπο να υπάρχουν ακόμα δύο δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας σε περίπτωση παραίτησης των δύο πολιτών, ενώ χρήζει ερμηνείας ο προσδιορισμός του κ. Χανιώτη ως πολίτη ή κατοίκου Αντιπάρου. Είναι τέλος χαρακτηριστικό της ελλιπούς προετοιμασίας ότι για τη θέση του αναπληρωματικού του κ.Μαριάνου Γρ. αυτοπροτάθηκε την τελευταία στιγμή ο παρευρισκόμενος δημότης κ. Λεχουρίτης Ι. βγάζοντας το σώμα από το κωμικοτραγικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει.

Η ομάδα μου είναι της άποψης ότι μπορούσε συνολικά να γίνει μία ορθότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του νησιού, καθώς υπάρχουν σύλλογοι που είναι δραστήριοι (Σύλλογος Αντιπαριωτών, ΝΟΑ, Αϊ Γιάννης Σπηλιώτης, Σύλλογος Γυναικών), αλλά και πολίτες που είναι δηλωμένοι ως ενεργοί δημότες (σε αυτούς που όλοι τους γνωρίζουμε θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και όσοι προσήλθαν ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τους τρεις συνδυασμούς στις δημοτικές εκλογές πριν ενάμιση χρόνο). Συμφωνώ με αυτό που ακούστηκε ότι οι ίδιοι οι Σύλλογοι του νησιού έπρεπε να συναντηθούν και να επιλέξουν τον αντιπρόσωπό τους. Η συμμετοχή του έτσι θα αποτελούσε ελάχιστη ένδειξη δημοκρατικού πνεύματος και σεβασμού προς τους Συλλόγους αυτούς και την υπόστασή τους. Οι δικαιολογίες που ακούστηκαν στερούνται λογικής. Επιπρόσθετα, θα μπορούσαν να τηρηθούν τουλάχιστον κάποια προσχήματα ώστε να μη δοθεί η εντύπωση ότι και η ΚΕΔΑ (μετά τις Σχολικές Επιτροπές) αποτελεί μία ομάδα του στενού περιβάλλοντος του δημάρχου. Είναι Επιχείρηση του Δήμου, όλου του Δήμου.

Εξάλλου στη δημοτική συνεδρίαση της 2-2-2011 είχε οριστεί προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Τουριστικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Αντιπάρου (πρώην ΚΕΤΠΑΑ, που τώρα μετεξελίχθηκε σε ΚΕΔΑ), όπου τα μέλη που προτάθηκαν από το Δήμαρχο και ψηφίστηκαν ήταν:

1) Λίτσα Βιάζη (Πρόεδρος, εκπρόσωπος Συλλόγου [Γυναικών] –από την Πλειοψηφία), Αναπληρωματικός ο Δήμαρχος κ. Λεβεντάκης 2) Φιλοθέη Μαριάνου (Αντιπρόεδρος –Πλειοψηφία), Αναπληρώτρια η Αντιδήμαρχος κα. Ελένη Βιάζη 3)Γιώργος Μαριάνος (Μέλος –Πλειοψηφία), Αναπληρώτρια η Φωτεινή Πανταζή (Πολίτης) 4)Δαμιανός Παλαιολόγος (Μέλος –Μειοψηφία), Αναπληρωματικός ο Γιάννης Τριαντάφυλλος 5)Σπύρος Τσιμπίδης (Μέλος –Πολίτης), Αναπληρωματικός ο Σωτήρης Σκούρτης (πρόταση Πλειοψηφίας).

Όπως γίνεται σαφές, από το προσωρινό εκείνο ΔΣ (που είχε λεχθεί ότι θα συνεχίσει να υφίσταται ως ΚΕΔΑ στο εγγύς μέλλον) πολλά ονόματα έχουν επαναληφθεί, εκτός από τα μέλη του συνδυασμού «Μένουμε Αντίπαρο». Ο παραγκωνισμός είναι προφανής. Θα έπρεπε όμως να υπάρχει αντιπροσώπευση από όλες τις πολιτικές ομάδες στην ΚΕΔΑ.

Ψηφίστηκε ομόφωνα. Ο μόνος λόγος που δεν καταψήφισα την πρόταση είναι λόγω της βαρύτητας που έχει μία ομόφωνη απόφαση για ένα τόσο σοβαρό θέμα, παρότι δεν προσεγγίστηκε με τη δέουσα σοβαρότητα.

3. Ορισμός εκπροσώπου μειοψηφίας ως Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, μέλους Οικονομικής Επιτροπής και  εκπροσώπου  Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου-Αντιπάρου.

Ορίστηκε ο κ. Βασιλόπουλος Ιωάννης, νέος επικεφαλής της παράταξης «Ενωτική Κίνηση Προόδου», να καταλάβει τις αντίστοιχες θέσεις που κατείχε ο παραιτηθείς κ. Μαριάνος.

Ψηφίστηκε ομόφωνα.

4. Ορισμός επιτροπών παραλαβής έργων και προμηθειών.

Η συγκεκριμένη πρόταση μαζί με κάποιες άλλες προτάσεις αποτελούσαν θέματα για τα οποία δεν είχα καμία απολύτως πρότερη ενημέρωση, όπως όφειλε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Το ίδιο συνέβη προφανώς και με τους υπολοίπους δημοτικούς συμβούλους, αφού σε κάποιο σημείο ζητήθηκε από δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας να διαβαστούν τα ονόματα γιατί δεν τα θυμόντουσαν.

Δεν θα αναφερθώ στη σύνθεση της κάθε επιτροπής, αφού θα ανακοινωθούν επίσημα στην ιστοσελίδα του δήμου. Με μία μόνο εξαίρεση είναι ίδιες με τις αντίστοιχες περυσινές.

Τόνισα την αντίθεση μου με τη διαδικασία, καθώς χωρίς καμία ενημέρωση δεν είναι δυνατό να ψηφίσω οτιδήποτε. Καθώς δεν υπήρχαν αλλαγές συγκριτικά με πέρυσι θα ψήφιζα μεν αυτό το θέμα, αλλά ξαφνικά συνάντησα την αντίδραση όχι του Προέδρου του ΔΣ, αλλά του Δημάρχου, που θεώρησε το ζήτημα αυτό ως κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ως απαίτηση ενός δημοτικού συμβούλου να έχει την ενημέρωση για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που δικαιούται από τους κανονισμούς. Όπως χαρακτηριστικά τόνισα, το έτος οργάνωσης του Δήμου παρήλθε διά στόματος δημάρχου. Φέτος περιμένω τουλάχιστον να προσέρχομαι στα συμβούλια ενημερωμένος σε κάθε θέμα κι όχι να αντιμετωπίζομαι με ειρωνικά σχόλια του δημάρχου. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Ο προκάτοχός μου πολλές φορές είχε προειδοποιήσει σχετικά με την πλημμελή ενημέρωσή του για τα θέματα των Δημοτικών Συνεδριάσεων, και κάποιες φορές είχε εκ των πραγμάτων αναγκαστεί να καταψηφίσει προτάσεις. Ο Δήμαρχος αρκετές φορές κάνει επίκληση στην καλή του μνήμη, ωστόσο αυτό δεν θέλει να το ανακαλέσει. Είναι απαράδεκτο οι δημοτικοί σύμβουλοι να μην είναι ΠΛΗΡΩΣ ενημερωμένοι για θέματα για τα οποία καλούνται να ψηφίσουν, εκπροσωπώντας όχι τους εαυτούς τους, αλλά μία παράταξη και ένα πλήθος συμπολιτών τους.

Τη στάση μου ασφαλώς επικρότησε και η μείζονα αντιπολίτευση , αλλά πιστεύω και κάθε κοινός νους. Δεν δήλωνα τυχαία στο εισαγωγικό μου σημείωμα ότι η κοινή λογική πρέπει να επικρατεί του συναισθήματος.

Ψηφίστηκε ομόφωνα.

5. Επιτροπή κατάρτισης ετήσιου Μητρώου Αρρένων

Ψηφίστηκαν ομόφωνα τα ίδια μέλη με πέρυσι.

6. Ορισμός αιρετού για τη συμμετοχή σε επιτροπές παραλαβής έργων

Αφορούσε έγγραφο του Τοπογράφου Μηχανικού του Δήμου κ. Τσολάκη Θ. για τον ορισμό ενός δημοτικού συμβούλου για τη συμμετοχή στις επιτροπές παραλαβής των έργων της ανάδοχης εταιρίας ΣΜΙΛΗ ΑΤΕ:

1ο έργο: «1-Παραλιακή οδός μετά κόμβου. 2-Αποκατάσταση ζημιών υφισταμένης προβλήτας. 3-Πλακόστρωση πεζοδρομίων και χωματόδρομου στην περιοχή του Αγ. Σπυρίδωνα»

2ο έργο: «κατασκευή πεζοδρομίων στην παραλιακή οδό Αντιπάρου»

3ο έργο: «κατασκευή υδατοδεξαμενής και έργα επέκτασης υδραγωγείου Αντιπάρου»

Όσον αφορά το 1ο έργο ο μηχανικός εξήγησε ότι το 3ο σκέλος (Πλακόστρωση πεζοδρομίων και χωματόδρομου στην περιοχή του Αγ. Σπυρίδωνα) δεν κατασκευάστηκε και τα ποσά δαπανήθηκαν εντός του υπολοίπου έργου.

Προτάθηκε η κ. Βιάζη Ελένη.

Ψηφίστηκε ομόφωνα.

7. Ορισμός επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών.

Αφορά επιτροπή στην οποία καταφεύγει κάποιος πολίτης όταν θέλει να κάνει προσβολή σε κάποιο επιβαλλόμενο τέλος. Προτάθηκαν δύο σύμβουλοι (Βιάζη Ελένη, Μαριάνου Φιλοθέη), γραμματέας (Φαρούπου Κυριακή) και αναπληρωτής (Χριστοπούλου Χρυσούλα).

Ψηφίστηκε ομόφωνα.

8. Καθιέρωση υπερωριακής απασχόλησης υπαλλήλων.

Αφορά ώρες υπερωριακής απασχόλησης που ορίζει το Υπουργείο Εσωτερικών (4420 του 2011). Οι 70 ώρες υπερωρίας το μήνα που μπορούσαν να απασχολούνται παλαιότερα υπάλληλοι του Δήμου γίνονται 30 ώρες για τους υπαλλήλους καθαριότητας και 20 ώρες για τους διοικητικούς υπαλλήλους. Αυτό δεν αποτελεί κάποια επίσημη ανακοίνωση, αλλά τα λεχθέντα του Δημάρχου, κι αυτό γιατί και σε αυτό το θέμα δεν υπήρχε καμία προηγούμενη ενημέρωσή μου. Η μείζονα αντιπολίτευση τόνισε ότι αναγκάστηκε να ερευνήσει το θέμα με δική της πρωτοβουλία και ο δήμαρχος αποκρίθηκε ότι «δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να αναζητάει»!

Πέραν του σοβαρού διαδικαστικού ζητήματος το ζήτημα που προκύπτει στη μνημονιακή εποχή είναι σοβαρό, γιατί με τους νέους περιορισμούς του Υπουργείου Εσωτερικών καλούνται ουσιαστικά οι υπάλληλοι να δουλέψουν –ιδίως τους θερινούς μήνες- απλήρωτη υπερωριακή εργασία.

Ζήτησα να αναβληθεί το ζήτημα, καθώς δεν είχα καμία ενημέρωση. Δεν έγινε δεκτό και καταψήφισα το θέμα για τον παραπάνω λόγο. Μάλιστα ο δήμαρχος πρότεινε ότι έπρεπε να έχω πάρει τηλέφωνο το Υπουργείο Εσωτερικών ή να έχω περάσει από το Δήμο. Αυτή φυσικά,τόνισα, δεν είναι απάντηση θεσμική αλλά παρεΐστικου επιπέδου. Ένας δημοτικός σύμβουλος ζητάει κάτι που θεσμικά δικαιούται και εισπράττει δικαιολογίες και ειρωνικά σχόλια από το Δήμαρχο, με προτροπές να περνάει από το Δήμο να συζητάει πίσω από κλειστές πόρτες.

9. Ορισμός διαχειριστών ταμείου.

Η απόφαση υπήρχε δυστυχώς αναρτημένη ήδη στο διαύγεια (εδώ) πριν το συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο όπου συζητήθηκε το εν λόγω θέμα. Το τόνισε πρώτος ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και το επανέλαβα κι εγώ, καταψηφίζοντας την πρόταση όχι λόγω διαφωνίας με το πρόσωπο που ορίστηκε (κ.Χριστοπούλου Χρυσούλα), αλλά για το ότι αφενός για ακόμα ένα θέμα δεν είχα λάβει καμία σχετική ενημέρωση, αφετέρου λόγω του πρωθύστερου σχήματος της διαδικασίας, δηλαδή το παράδοξο πρώτα να αποφασίζει και υπογράφει ο δήμαρχος και μετά να έρχεται το θέμα για ψήφιση στο Σώμα. Είναι μια τακτική που σαφέστατα υπονομεύει τους θεσμούς.

Η πρόταση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

10. Προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού για την αντιμετώπιση των αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Αποτελούν προτάσεις του Δήμου προς την Περιφέρεια, που ακολούθως τροποποιούνται. Προτείνονται οι εξής θέσεις (σύμβαση 8μηνης διάρκειας):

1 υδραυλικός, 1 πολιτικός μηχανικός, 1 εργάτης ύδρευσης, 1 οδηγός καθαριότητας, 1 θέση ναυαγοσώστη και 2 εργάτες καθαριότητας.

Ψηφίστηκε ομόφωνα.

11. Ορισμός Επιτροπής Εμπορίου και μελών αυτής.

Μέλη που προτάθηκαν:

Από το Επιμελητήριο Κυκλάδων: Μωράκης Γεώργιος, αναπληρωματικό μέλος Σγαρδέλης Ιωάννης

Από την Περιφ. Ένωση Δήμων: Φαρούπος Παναγ., αναπληρ. μέλος Κουβαράς Παρασκευάς

Από τον Επαγγελμ. Σύλλογο Πάρου-Αντιπάρου Μαριάνος Γρηγόρης, αναπληρωμ. μέλος Αλιπράντης Απόστ.

Από την Αστυνομ. Διεύθυνση Κορμάς Κων/νος, αναπληρωματικό μέλος Καλακώνας Αριστείδης

Ψηφίστηκε ομόφωνα.

12. Επιτροπή εκμίσθωσης ακινήτων και έγκριση όρων διακήρυξης για την εκμίσθωση ακινήτου.

Αφορά την σύσταση επιτροπής σχετικά με την εκμίσθωση ακινήτων των Δήμων (Π.Δ. 270 της 11/30-3-1981). Προτάθηκαν ο Δήμαρχος και δύο σύμβουλοι (ο κ.Καπούτσος Παρασκευάς με αναπληρ. μέλος τον κ. Φαρούπο Παναγιώτη, η κ.Βιάζη Ελένη με αναπληρ. μέλος την κ. Μαριάνου Φιλοθέη). Ο Δήμαρχος πρότεινε κάποια στιγμή το όνομά μου, αλλά φυσικά δεν ήταν δυνατό να δεχτώ να στελεχώσω μια επιτροπή την οποία θα καταψήφιζα, καθώς δεν είχα καμία προηγούμενη σχετική ενημέρωση, όπως και σε άλλα θέματα της συνεδρίασης. Εξάλλου –συμπληρώνω τώρα- υπήρχαν πολλές άλλες ευκαιρίες κατά το παρελθόν αλλά και στη συγκεκριμένη συνεδρίαση για να προτείνει σε άτομα εκτός του περιβάλλοντός του να στελεχώσουν σημαντικότερες θέσεις και επιτροπές και δεν το έκανε.

Καταψήφισα την πρόταση λόγω πλημμελούς ενημέρωσής μου.

13. Σύναψη Σύμβασης με τον Πιστοποιημένο Φορέα απόσυρσης οχημάτων Δήμου Αντιπάρου.

Το θέμα αποσύρθηκε. Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι θα επαναφέρει το θέμα ολοκληρωμένο μαζί με το θέμα της ανακύκλωσης. Στο σημείο αυτό ρώτησα πότε θα εφαρμοστεί ο κανονισμός καθαριότητας για τον οποίο έκανα και επίσημο ερώτημα προς το Δήμο πριν λίγες ημέρες και έλαβα την αόριστη έγγραφη απάντηση «μόλις ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες». Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι θα έρθει και αυτό το θέμα μαζί με τα παραπάνω.

Στο σημείο αυτό, και δεδομένου ότι παρόμοια ερώτημα με την ίδια ακριβώς απάντηση είχα πάρει και σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού δημοτικού συμβουλίου («μόλις ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες»), ο Πρόεδρος παρενέβη και κάλεσε τους επικεφαλής να συναντηθούν για να τεθεί σε εφαρμογή ο κανονισμός λειτουργίας. Στα ερωτήματα αυτά και τα υπόλοιπα (απαντημένα και αναπάντητα) προς το Δήμο θα επανέλθω διεξοδικότερα σύντομα. Ειδικά όμως για τον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου δεν χωρούν δικαιολογίες, καθώς και η καθυστέρηση είναι χαρακτηριστική, αλλά και με τη μη τήρηση αυτού δίνεται το δικαίωμα στο Δήμαρχο να προβαίνει συχνά σε διαχείριση της συζήτησης, σε παρεμβάσεις, ειρωνείες και σχόλια που συχνά παρερμηνεύουν τα λεγόμενα του εκάστοτε ομιλητή.

14. Δέσμευση ποσού 400.000,00€ στην Εθνική Τράπεζα.

Αφορά το κλείσιμο σε προθεσμιακό λογαριασμό για τρεις μήνες με επιτόκιο 4%, με ένα πρόσθετο όφελος. Αυτό φυσικά το έμαθα εκείνη τη στιγμή.

Καταψήφισα το θέμα για τους λόγους που ανέφερα σε προηγούμενα θέματα εφόσον για ένα ακόμα θέμα δεν είχα πρότερη ενημέρωση. Το θέμα καταψήφισε και η μείζονα αντιπολίτευση, με εξαίρεση τον κ Τριαντάφυλλο Ιωάννη, που δήλωσε παρών.  (Σωστή διόρθωση:) Το θέμα καταψήφισαν και δυο μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ ένα δήλωσε παρών και ένα ψήφισε υπέρ της πρότασης. Εδώ τα πρακτικά.

Ως προς το θέμα της αστυνόμευσης, λόγω παρέλευσης της ώρας, αλλά και μη παρουσίας ενδιαφερομένων (κυρίως από την Αστυνομία) ζήτησα από το Σώμα να αναβληθεί ώστε να ειδοποιηθούν και οι ενδιαφερόμενοι και να συζητηθεί κανονικά στην ημερήσια διάταξη. Το αίτημα έγινε δεκτό.

—————————————————————————————————-

12-2-2012

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 30-1-2012

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 στις 7μμ στην αίθουσα Καλουδά έχοντας στην ημερήσια διάταξη δύο θέματα: την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος 2012 και την ψήφιση –έγκριση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2012. Το δεύτερο θέμα (προϋπολογισμός) είχε συζητηθεί νωρίτερα την ίδια μέρα στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Προ ημερησίας διατάξεως ψηφίστηκε η μεταφορά του θεματικού υπολοίπου από το 2012 στο νέο έτος (Τακτικά 399.076,40, Έκτακτα ανειδίκευτα 10.912,26, Έκτακτα ειδικευμένα 527.149,19 ευρώ).

Στη συνέχεια παίρνοντας το λόγο ζήτησα καταρχήν α) να εφαρμοστεί ο κανονισμός λειτουργίας δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να διασφαλιστεί εφεξής η δημοκρατικότητα και ο πολιτισμένος πολιτικός διάλογος, β)να μην οριστεί στο μέλλον συνεδρίαση της οικονομικής σε ημέρα και ώρα απαγορευτική για να την παρακολουθήσει ένας εργαζόμενος όπως εγώ (σημ: έγινε στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας), και γ)να ενημερωθώ από το σώμα αν αντικαθιστώντας τον προκάτοχό μου Σφαλαγκάκο στη θέση του δημοτικού συμβούλου, λαμβάνω ταυτόχρονα και τις θέσεις που αυτός κατείχε συμπληρωματικά (αναπληρωματικό μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και στο Λιμενικό Ταμείο, καθώς και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου). Το τελευταίο θέμα γράφτηκε και στα πρακτικά και το σώμα ψήφισε υπέρ της κατάληψης της θέσης του αναπληρωματικού μέλους, τόσο για την Οικονομική Επιτροπή όσο και για το Λιμενικό Ταμείο Πάρου-Αντιπάρου.

Ο Δήμαρχος στον πρόλογο του χαρακτήρισε το έτος 2011 έτος οργάνωσης και το 2012 έτος έργων και υποδομών, ενημέρωσε το Σώμα ότι εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του βιολογικού-αποχέτευσης και δημοσιεύονται σύντομα για την υποβολή ενδιαφέροντος και ανάδειξης αναδόχου.

1)ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αναγνώσθηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μαριάνος έλαβε πρώτος το λόγο και επανέλαβε κάποιες θέσεις της παράταξής του που είχαν υποβληθεί στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ στη συνέχεια ζήτησα με τη σειρά μου ερμηνεία σε αρκετά σημεία του προγράμματος. Τα σημαντικότερα σημεία που συζητήθηκαν συνολικά ήταν τα ακόλουθα:

Έργο αναδιαμόρφωσης και επέκτασης δημοτικού καταστήματος: επισήμανα ότι κάθε επέκταση του δημοτικού καταστήματος στο χώρο που βρίσκεται σήμερα είναι σε άμεση συνάρτηση με τους χώρους του ιατρείου, που είναι ανεπαρκείς και αποτελούσαν αντικείμενο προεκλογικής δέσμευσης και των τριών δημοτικών παρατάξεων. Επιπλέον, πέρα από το αν διασφαλίζεται η επέκταση και του ιατρείου διαπιστώνει κανείς ότι ούτε φέτος εντάσσεται στο πρόγραμμα η πολλές φορές συζητημένη «αίθουσα πολλαπλών χρήσεων», έργο απαραίτητο για την πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού, που όφειλε να υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.

Η απάντηση διά του Δημάρχου ήταν ότι υπάρχει ένα δεσμευμένο ποσό από το πρόγραμμα «Θησέας» ύψους 45000 ευρώ για μελέτη κοινοτικού καταστήματος στη θέση Γαλανταριές. Εκεί υπάρχει πρόβλεψη να υπάρχει ένας πολυχώρος ή συνεδριακό κέντρο, έκτασης 2000τμ, από τα οποία θα αξιοποιηθούν τα 1000τμ εκεί και τα υπόλοιπα 1000 για άλλες χρήσεις (εγκαταστάσεις Ναυτικού Ομίλου, παιδικός σταθμός, κ.ά.) αναλόγως πως ακριβώς θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Προσωπική διαπίστωση είναι ότι αποτελεί παραδοξολογία να προγραμματίζουμε πολυχώρο και να μας προκύψει συνεδριακό κέντρο, ενώ παράλληλα μπορεί ο καθένας που ήταν στο συμβούλιο με θέμα τη νέα δημοτική επιχείρηση (ΚΕΔΑ) να θυμηθεί πράγματι την πρόβλεψη ενός συνεδριακού κέντρου(!). Ανέφερα ότι πέρυσι είχε γίνει αντίστοιχη πρόβλεψη για ενοικίαση χώρου για στέγαση του δημοτικού καταστήματος, ωστόσο αυτό κρίθηκε ασύμφορο (αξίζει να υπενθυμίσω στους αναγνώστες ότι ο προκάτοχός μου κ. Σφαλαγκάκος είχε δηλώσει την έντονη επιφύλαξή του στη σκέψη της ενοικίασης κατά τη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος του 2011, θεωρώντας τη βεβιασμένη και όχι αποτέλεσμα διεξοδικής αναζήτησης πιθανών λύσεων, περισσότερα στη στήλη «Γέφυρα» και στη συνεδρίαση της 6/1/2011). Σχετικά με το ιατρείο, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι ίσως παραχωρηθεί από το χώρο επέκτασης του Δημοτικού Καταστήματος ένα δωμάτιο(!) για το ιατρείο.

Προμήθεια ειδικών χημικών τουαλετών για παραλίες – Προμήθεια ντουζιέρων: ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μαριάνος τόνισε τον προβληματισμό του για το αισθητικό κομμάτι (πού ακριβώς θα τοποθετηθούν ώστε να είναι διακριτικές), αλλά και για το λειτουργικό (που θα χύνεται το νερό, καθώς θα είναι γλυκό, επομένως δεν μπορεί να χύνεται στη θάλασσα). Συμφώνησα με τον προβληματισμό του και ρώτησα αν οι ντουζιέρες θα είναι εφοδιασμένες με κερματοδέκτες, όπως είχε αποφασισθεί εν μέσω αντιρρήσεων σε παλιότερη συνεδρίαση. Ο Δήμαρχος αποκρίθηκε καταφατικά.

Τοιχεία αντιστήριξης: καθώς δεν αναφερόταν συγκεκριμένη πρόβλεψη της θέσης αυτών, ο κ. Μαριάνος πρότεινε τη θέση Γλυφά, όπου υπάρχει καταφανές πρόβλημα, και αυτό έγινε δεκτό στην Οικονομική Επιτροπή. Συμφώνησα κι εγώ με την κοινή αυτή θέση του σώματος.

Ασφαλτοστρώσεις δρόμων: διευκρινίστηκε ότι το έργο αφορούσε τον γνωστό περιφερειακό και όχι νέες ασφαλτοστρώσεις.

Επέκταση δημοτικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού: ο κ. Μαριάνος δήλωσε ότι είχε συζητηθεί το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή και προτάθηκαν οι θέσεις: από το κλαμπ Marianoπρος LaLuna, Σιφνέικο, Άγιος Σπυρίδωνας, Κουβαράδες, ενώ πρόσθεσε και το δρόμο προς το Κάμπιγκ. Συμφώνησα με τα παραπάνω και πρόσθεσα ως άλλη μία περιοχή το χώρο του Κάστρου.

Αφαλατώσεις: αφορούσε την προμήθεια αφαλατώσεων για την παραγωγή και προμήθεια ποσίμου νερού, που είχε αποφασιστεί σε ένα επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο με θέμα το δίκτυο ύδρευσης, και τη δειγματοληψία ύδατος. Παρότι είχε αποφασιστεί η προμήθεια δύο αφαλατώσεων (μίας με ιδίους πόρους και μίας με δαπάνες της περιφέρειας), εδώ η πρόταση αφορούσε τρεις. Η τρίτη ήταν κι αυτή με ιδίους πόρους. Η επιφύλαξη μου, καθαρά για λόγους πρακτικότητας και αποτελεσματικότητας, είχε να κάνει με τη σπουδή να εξοπλιστούμε με μία ακόμα(την τρίτη) χωρίς να έχουν δοκιμαστεί οι πρώτες δύο.

Ανάπλαση περιοχής Σιφνέικου και ανάδειξη παραλίας, Ανάπλαση περιοχής Αγ. Σπυρίδωνα και ανάδειξη παραλίας: ο Δήμαρχος πρόλαβε την προφανή απορία γιατί δεν υπάρχουν έργα εντός του οικισμού, εξηγώντας ότι εντός του έτους αναμένονται εντός του οικισμού οι εργασίες της αποχέτευσης.

Μελέτη και προμήθεια υπογειοποιημένων κάδων: οι υπογειοποιημένοι κάδοι είναι μία πρόταση που ο συνδυασμός μας είχε κάνει και προεκλογικά, θεωρώντας ότι είναι σαφώς πιο λειτουργικοί και περιβαλλοντικά πιο ουδέτεροι από τους μεγάλους κάδους που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο Δήμος (και κληρονόμησε από την Κοινότητα). Εκφράστηκαν απορίες για τον τρόπο λειτουργίας τους από αρκετούς συμβούλους, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανώς ψηφίστηκε κάτι που οι περισσότεροι που το ψήφισαν δεν το έχουν δει. Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι η πρόβλεψη αφορά δύο κάδους, έναν στη θέση Βουναλάκι κι έναν στο σχολείο.

Συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων στη θέση Γαλανταριές: τόνισα ότι είναι μία περιοχή που παραμένει αναξιοποίητη και μάλιστα σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από αυτή που βρισκόταν πέρυσι, μετά τις εργασίες ασφαλτόστρωσης του περιφερειακού δρόμου. Διευκρινίστηκε ότι το ποσό (50.000ευρώ) περιλαμβάνει εργασίες στο γήπεδο ποδοσφαίρου μόνο, ενώ μάλλον δεν επαρκεί το ποσό για την αποκατάσταση του συστήματος φωτισμού, Ζήτησα να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες πολλών ερασιτεχνών δρομέων, που συνέχεια πληθαίνουν, και να προστεθούν δύο ή τρεις διαδρομές τρεξίματος περιμετρικά (κουλουάρ). Η βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων στη θέση αυτή (γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, φωτισμός) αποτελούσε μεταξύ άλλων και προεκλογική μας δέσμευση, αλλά πέρα απ’ αυτό θα έπρεπε να είναι πρώτιστα φροντίδα για τη νεολαία μας που δεν έχει έναν χώρο άθλησης.

Η συζήτηση γύρω από το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό επεκτάθηκε και σε άλλα ζητήματα. Έτσι ο κ. Μαριάνος που προηγήθηκε πρότεινε μελέτη ανάπλασης του Κάστρου, έργα διαφημιστικής προώθησης του Σπηλαίου (stand στο λιμάνι, φυλλάδιο), προώθηση υλικού (πχ φωτογραφικού) για την τουριστική ανάδειξη και προώθηση του νησιού, καλύτερο προγραμματισμό των τουριστικών εκθέσεων, τουριστικό κιόσκι στο λιμάνι και αν είναι δυνατόν και το λιμάνι της Παροικιάς, την σύνθεση ενός συνθήματος (μόττο) για διαφημιστικούς σκοπούς, κάποιες προτάσεις βελτίωσης και καλλωπισμού σημείων εντός και πλησίον του οικισμού και, τέλος, την εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος στο Δήμο.

Εγώ με τη σειρά μου:

– ρώτησα το Δήμαρχο για τη στήριξη που σκοπεύει να προσφέρει στο Ναυτικό Όμιλο (δόθηκε δημόσια δέσμευση, τόσο για χρηματικό ποσό που έχει υποσχεθεί στο ΝΟΑ, αλλά και στο Σύλλογο Αντιπαριωτών, ενώ εξαγγέλθηκε η πληρωμή των καθηγητών του ΝΟΑ μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης). Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε επίσης για την κάλυψη μέσω του Δήμου μέρους των εξόδων για τα μαθήματα Μουσικής (με καθηγήτρια από το Ωδείο Πάρου)

-Επίσης αναρωτήθηκα γιατί στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την Ψαραλυκή, και ο σύμβουλος του Δήμου κ. Χανιώτης με ενημέρωσε ότι υπάρχει μία παλαιότερη μελέτη που, αν και έχει πληρωθεί(!), δεν έχει λάβει έγκριση από την Περιφέρεια και ίσως να μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον εφόσον γίνουν οι περιβαλλοντολογικές μελέτες. Το κόστος βέβαια για το έργο της συγκεκριμένης μελέτης φτάνει τα 700.000 ευρώ.

-Ρώτησα για το έργο της απεντόμωσης που οφείλει να πράξει με μεγαλύτερη αποδοτικότητα φέτος ο Δήμος και έγινε ενημέρωση μέσω του Δημάρχου για την επαφή που είχα πρόσφατα με ειδικό επιστήμονα επί του θέματος , ο οποίος έχει προτείνει να αναλάβει μόνος του ο Δήμος το έργο, με τρόπο που μας έχει υποδείξει, σε συνάντηση που είχαμε το καλοκαίρι (ο Δήμαρχος και οι κ.Σιφναίος Νίκος, Τσιμπίδης Σπύρος, Τριαντάφυλλος Γιάννης, κι εγώ). Υπενθύμισα στα μέσα Δεκέμβρη την προοπτική αυτή στο δήμαρχο και συμφώνησε να προχωρήσουμε, εξουσιοδοτώντας με μάλιστα προφορικά πριν λίγες μέρες να έρθω σε επαφή μαζί με τον εντομολόγο εκ μέρους του δήμου για ό,τι χρειαστεί.

-Καθώς δεν υπήρχε στον προϋπολογισμό ή στο τεχνικό πρόγραμμα κάποια δαπάνη για το Δεσποτικό, ζήτησα ενημέρωση. Η δημοτική σύμβουλος κ. Βιάζη Εμμ. δήλωσε ότι υπάρχουν προβλήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ παράλληλα, παρόλο που υπάρχει η γνωστή μελέτη του κ. Κουράγιου, δεν υπάρχει κάποιο «ανοιχτό» πρόγραμμα για να ενταχθεί.

-Ρώτησα αν υπάρχει κάποια δαπάνη για δειγματοληψία ύδατος και αναφέρθηκε ότι έχει ενταχθεί στο κονδύλι «μελέτες», ενώ παράλληλα θα διεξαχθούν και δειγματοληψίες από κρατικό φορέα χωρίς κόστος. Αυτό φυσικά φέρνει στο νου το περυσινό τραγελαφικό σκηνικό με το συνδυασμό μας να επιμένει να σταλεί δείγμα και στα εργαστήρια Δημόσιας Υγείας, χωρίς τελικά να εισακουστεί, τη δειγματοληψία να αναλαμβάνει η ΕΛΚΕΔΕ, με όλα τα επακόλουθα μέχρι σήμερα, που γνωρίζει όποιος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο Δήμο. Παράλληλα ο Δήμαρχος ενημέρωσε στο τέλος της συνεδρίασης ότι έχει λάβει τα αποτελέσματα από τη δειγματοληψία ύδατος που διενεργήθηκε από υπάλληλο της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου (πρώην Επαρχείο) και «είναι καλά». Τόνισα ότι αυτό ακριβώς είχε πει και για τα αποτελέσματα της επίμαχης δειγματοληψίας του ΕΛΚΕΔΕ, ο δε δήμαρχος πρότεινε να γίνει ένα θεματικό συμβούλιο για το νερό «χωρίς πρακτικά», ενώ παρενέβη ο σύμβουλος του κ. Χανιώτης και ζήτησε να περιμένουμε την έκθεση από το Πανεπιστήμιο. Θα επανέλθω στο ζήτημα αυτό. Δεν απάντησα, αλλά φυσικά δεν είναι δυνατό να συναινέσει η ομάδα μας σε «κλειστά» και αδιαφανή συμβούλια, ειδικά για θεματα δημόσιας υγείας και τη στιγμή που είναι υποχρεωτική η ανεμπόδιστη «πρόσβαση των πολιτών στην περιβαλλοντικη πληροφορία» (πληροφ. εδώ).

Ανάδειξη μονοπατιών: η πρόταση έγινε από τον πολίτη κ. Γιάννη Τριαντάφυλλο και έγινε δεκτή αλλά όχι ως έργο που θα ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα, αλλά ως εργασία του δήμου και της ΚΕΔΑ που μπορεί να γίνει σχετικά ανέξοδα.

Αντικατάσταση μόνωσης σχολικών κτιρίων: ο κ. Τριαντάφυλλος τόνισε ότι το κονδύλι που προβλέπεται στο τεχνικό πρόγραμμα είναι 30.000 ευρώ, ενώ ο Δήμαρχος σε κάποια παλιότερη επεισοδιακή συνεδρίαση είχε αναφέρει το ποσό των 75.000 ευρώ. Εκεί αναφέρθηκε και πρώτη φορά το ζήτημα που προέκυψε πρόσφατα, όταν στο Δήμο κοινοποιήθηκε έγγραφο για παραλαβή έργου μόνωσης, εκπονηθέν και διενεργηθέν από το πρώην Επαρχείο το 2008. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι απόστειλε έγγραφο προς την Περιφέρεια και θα μας ενημερώσει σχετικά, πάντως δεν σκοπεύει να παραλάβει το έργο.

δωρεά βιβλίων οικογένειας Ρούσσου: η δωρεά έγινε το καλοκαίρι και αφορά πλήθος βιβλίων, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και παλαιά, με συγκεκριμένες συνθήκες φύλαξης (θερμοκρασίας και υγρασίας). Ο Δήμαρχος πληροφόρησε ότι στο χώρο της πρώην ΚΕΤΠΑΑ, στο Κάστρο, έχουν μεταφερθεί τα βιβλία αυτά και σκοπεύει να μεταφέρει και τα βιβλία που φυλάσσονται στο χώρο του ΚΕΠ, με σκοπό ο χώρος να μετατραπεί σε βιβλιοθήκη.

Μελέτες για Λιμενικό Ταμείο Πάρου-Αντιπάρου : ενόψει της σύνταξης του προϋπολογισμού του Λιμενικού Ταμείου Πάρου-Αντιπάρου προτάθηκε από τον κ. Μαριάνο και έγινε δεκτό, να γίνει μία συνάντηση με εκπροσώπους της Κοινοπραξίας Φέρυ Μπωτ και του Συλλόγου Αλιέων, ώστε να συλλέξουν ιδέες και προτάσεις, που να μεταφερθούν μέσω των εκπροσώπων του ΛΤ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό αυτού. Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι την επομένη κιόλας ημέρα θα καλούσε τους εκπροσώπους των δύο φορέων σε συνάντηση με τους αρχηγούς των τριών παρατάξεων. Ακόμα, ωστόσο, περιμένω αυτή την πρόσκληση.

Ανασύσταση της Τουριστικής Επιτροπής μετά την αποτυχημένη απόπειρα του περασμένου έτους: αποφασίστηκε να συλλέξει τις υποψηφιότητες όσων ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην εν λόγω Επιτροπή ο κ. Μαριάνος. Θα έβγαινε (όπως και έγινε) σχετική ανακοίνωση.

Πρέπει να τονιστεί ότι τα ποσά που αναφέρθηκαν και προτάθηκαν στον προϋπολογισμό είναι ενδεικτικά και υπόκεινται σε αναμόρφωση μέσα στο έτος.

Ασφαλώς αποτελεί περιττό να τονιστεί ότι θα ήταν καλό να υπάρχει μία πρότερη διαβούλευση πριν την τελική σύνταξη του τεχνικού προγράμματος. Ακούστηκαν άλλωστε ιδέες και προτάσεις που προστέθηκαν τελικά ή παρακάμφθηκαν. Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες που δεν ακούστηκαν. Μια ματιά στα προεκλογικά προγράμματα πάντως και των τριών παρατάξεων λίγες μέρες πριν τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος μπορεί να δώσει ιδέες και προτάσεις. Το ίδιο και η συμμετοχή αιρετών και πολιτών σε διάλογο με θέμα αυτό ακριβώς που συζητήθηκε.

—————————————————————————————————-

6-2-2012

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Μία νέα αρχή με το ίδιο σκεπτικό. Ο συνδυασμός “Μένουμε Αντίπαρο”, με ένα λιτό δελτίο τύπου ανακοίνωσε τη διαδοχή στο αξίωμα του δημοτικού συμβούλου. Ο απελθών δημοτικός σύμβουλος κ.Παναγιώτης Σφαλαγκάκος απέδειξε ότι η πολιτική εμπειρία και η οικογενειοκρατία  δεν είναι ούτε ικανή ούτε αναγκαία συνθήκη για τη διαχείριση των κοινών συμφερόντων μιας κοινωνίας, όπως πολλές Κασσάνδρες είχαν θεωρήσει ως θέσφατο σε φυλλάδια, εφημερίδες και συζητήσεις της προεκλογικής περιόδου. Έχοντας ως γνώμονα το κοινό συμφέρον, τη διαφάνεια, την αλήθεια και όλες τις αρχές που οδήγησαν το συνδυασμό στο σχηματισμό του, είναι ευχάριστο να παρατηρεί κανείς ότι αυτές οι αρχές διατηρήθηκαν καθόλη τη διάρκεια της θητείας του κ. Σφαλαγκάκου. Με προσήλωση στις αρχές και τις απαιτήσεις της δημοκρατίας κατάφερε να προσελκύσει πολλούς συμπολίτες μας στον τρόπο σκέψης και δράσης του «Μένουμε Αντίπαρο»,  να γίνει απαιτητικός έως και ενοχλητικός για κάποιους, όπου διαπίστωνε ανακολουθίες και φαινόμενα αδιαφάνειας, αλλά και συγκαταβατικός όπου οι αρχές και το σκεπτικό συνέκλιναν με τα αντίστοιχα δικά μας. Η αλήθεια όμως σπανίως είναι πάνω από μία, κι όταν δεν την βλέπουμε αρεσκόμαστε να βρίσκουμε άλλες, παραποιημένες. Σκοπός τόσο δικός μου όσο  και όλης της ομάδας του «Μένουμε Αντίπαρο» είναι η συνέχιση της πορείας που διανύουμε, με κύριο μέλημά μας  την κοινωνική συνεισφορά, την προάσπιση του πολίτη, τη συνεισφορά στην επικράτηση ενός πλαισίου διαφάνειας στο δημόσιο βίο και την προαγωγή του κοινού συμφέροντος και του περί δικαίου αισθήματος. Όπου αυτά δεν συγκλίνουν θα υπερισχύσει η λογική, καθώς το συναίσθημα παρεισφρύει συχνά στα λόγια και τα έργα όλων μας και παραχαράσσει το απόλυτα σωστό. Κι όλα αυτά θα γίνουν χωρίς κρότους και γδούπους, όπως ακριβώς έγινε και η διαδοχή στη θέση του δημοτικού συμβούλου του συνδυασμού Μένουμε Αντίπαρο.

Με αυτή την εισαγωγή χαιρετίζω εκ μέρους του συνδυασμού «Μένουμε Αντίπαρο» το νέο έτος, αυτό που διά στόματος δημάρχου ονομάστηκε «έτος έργων και υποδομών», χαρακτηρισμός που ελπίζω να ισχύσει στην πράξη, αφού, με γνώμονα τη λογική κι όχι το συναίσθημα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έτος προσαρμογής στα νέα δεδομένα οικονομικής ανέχειας.

Κατ’  αντιστοιχία με τη στήλη «Γέφυρα» του κ. Σφαλαγκάκου, οι προσωπικές θέσεις και απόψεις για τα δημοτικά -αλλά και για άλλα πιθανώς- ζητήματα, θα αναρτώνται στη στήλη «Γέφυρα 2». Ως γέφυρα νοείται η σύζευξη αιρετών και πολιτών και η αμφίδρομη και διαδραστική επικοινωνία τους. Επομένως, είμαι δεκτικός σε προτάσεις, ιδέες, αλλά και αντιρρήσεις, αφού ως θιασώτης της μίας αλήθειας, ίσως να είμαι συχνά ελλιπής. Ποτέ δεν θα είμαι όμως ηθικά και ιδεολογικά λιποβαρής, αφού τα ιδεώδη που εξέθεσα παραπάνω αποτελούν και προσωπικά ιδεώδη.

Σύντομα θα αναρτηθεί η πρώτη νέα «γέφυρα» ανάμεσά μας και σας καλώ να την ακολουθήσετε.

Όσοι με γνωρίζουν διαδικτυακά από κείμενά μου σε άλλες σελίδες ίσως απογοητευτούν, αφού εδώ θα σχολιάζεται μόνο η πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα, μέρος της οποίας αποτελώ. Και ναι! η στήλη θα μεταφράζεται και στα αγγλικά, χάρη στη βοήθεια του κ. Σφαλαγκάκου.

Παράλληλα, στην κεντρική σελίδα του ιστολογίου θα αναρτώνται τακτικά άρθρα, δελτία, και σχόλια, εκ μέρους όλου του συνδυασμού.

email επικοινωνίας: sotskou@yahoo.gr και menoume.antiparo@gmail.com

Σωτήρης Σκούρτης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s