Καλή χρονιά, μία συνεδρίαση, και δύο αιτήματα.

Εκ μέρους όλων των μελών και φίλων του «Μένουμε Αντίπαρο¨ ευχόμαστε σε κάθε αναγνώστη το 2013 να είναι μια καλή χρονιά για τους ίδιους, τους αγαπημένους τους και τις κοινωνίες που ζουν…

Αναδημοσιεύουμε στην κύρια στήλη μας την ανταπόκριση του δημοτικού μας συμβούλου κ.Σκούρτη σχετικά με τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, ενώ παρακάτω παρουσιάζουμε και δύο ακόμη αιτήματα προς το Δήμο που περιμένουμε εδώ και ενάμιση μήνα να πάρουν το δρόμο προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, κόντρα στο νόμο των πιθανοτήτων.

(ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ “ΓΕΦΥΡΑ 2”)
Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 6/1/13 (9/1/13) για τα παρακάτω δύο θέματα:
1)Εκλογή Προεδρείου του Δημ. Συμβουλίου, και
2)Συγκρότηση και εκλογή Οικονομικής Επιτροπής.

-Στο πρώτο θέμα η διαδικασία ανέδειξε το εξής προεδρείο: Πρόεδρος παραμένει ο κ.Φαρούπος Κ.,  Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει από τη μείζονα μειοψηφία ο κ. Πατέλης Α. και γραμματέας η Αντιδήμαρχος κ. Βιάζη Εμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση προτάθηκε σε έμενα ως εκπροσώπου της ελάσσονος μειοψηφίας, όπως άλλωστε προβλέπεται.  Ωστόσο αρνήθηκα τη θέση (την οποία κατείχα εδώ και ένα έτος, κατά τη θητεία μου, και πριν από μένα ο κ. Σφαλαγκάκος), εφόσον μέχρι σήμερα αποτελεί μία πολιτική θέση, που συναινεί με τις δημοτικές αποφάσεις, ενώ παράλληλα δεν επιτελεί κανένα άλλο από τους προβλεπόμενους ρόλους της. Ο λόγος για αυτό είναι ότι δεν έχει εφαρμοστεί ο κανονισμός λειτουργίας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας. Κι αυτό, παρόλο που έχει ψηφιστεί σχετική απόφαση εδώ και ενάμιση χρόνο.

Εξέφρασα αυτό το σκεπτικό μου και, ενώ περίμενα να ακούσω μία υπόσχεση άμεσης εφαρμογής του κανονισμού, τελικά παρουσιάστηκε η άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε καλούπια, τη στιγμή που έτσι λειτουργούμε πιο άμεσα. Φυσικά έχουν υπάρξει συμβούλια που καταλύθηκε κάθε έννοια άμεσης δημοκρατίας και εκεί η χρήση του κανονισμού θα είχε εξομαλύνει το κλίμα. Παράλληλα, μέσω του κανονισμού θα ήταν υποχρεωμένος ο Πρόεδρος να φέρει στην ημερήσια διάταξη αιτήματα των συνδυασμών, που με την παρούσα κατάσταση δεν έρχονται ποτέ προς συζήτηση. Καλή λοιπόν η άμεση δημοκρατία, αλλά ακόμα καλύτερη η προσήλωση στους κανόνες που προστατεύουν τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Αλλιώς η ίδια η δημοτική αρχή δείχνει ότι αντιμετωπίζει τα συμβούλια με έλλειψη σοβαρότητας αλλά και νομικής σύμπλευσης με τις καθορισμένες από το κράτος διατάξεις. Κι αν η ίδια η δημοτική αρχή δεν μοιάζει να σέβεται τη σοβαρότητα και νομιμότητα που απαιτείται εντός των δημοτικών συμβουλίων, πώς περιμένουμε από τους άλλους να μας σεβαστούν;

-Στο δεύτερο θέμα- Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής αναδείχτηκαν ως εξής: Βιάζη Ελ, Βιάζη Εμ, Καπούτσος Παρ., Κουβαράς Παρ., Βασιλόπουλος Ι., και Σκούρτης Σ. Ευτυχώς, όπως και πριν λίγους μήνες, επικράτησε η λογική ανάδειξης και της φωνής της ελάσσονος μειοψηφίας (του ¨Μένουμε Αντίπαρο» δηλαδή) στην Οικονομική Επιτροπή. Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι στα πρώτα συμβούλια πριν δύο χρόνια, αποκλειστήκαμε από την Οικονομική Επιτροπή εξαιτίας της απόφασης της «Ενωτική κίνησης Προόδου» (επικεφαλής τότε ήταν ο κ. Μαριάνος Ν.)  να φερθεί τιμωρητικά προς το συνδυασμό μας λόγω της προεκλογικής του «στάσης». Τότε είχαμε έρθει σε έντονη αντιπαράθεση με το συνδυασμό του κ. Μαριάνου. Λίγους μήνες μετά και με τις αλλαγές στις δύο παρατάξεις της μειοψηφίας, μου προτάθηκε από την Ενωτική Κίνηση η μία θέση στην Οικονομική Επιτροπή και, εκ μέρους του συνδυασμού μας, την αποδέχτηκα, θεωρώντας όλοι μας ότι έτσι προστατεύονται καλύτερα οι δημοκρατικοί θεσμοί και διασφαλίζεται η πολυφωνία, επομένως ο πληρέστερος έλεγχος στην άσκηση εξουσίας. Είναι λυπηρό ότι και τότε υπήρχαν αντιδράσεις, από την άλλη όμως πλευρά: σε μία συνέντευξη του Δημάρχου στη Φωνή της Πάρου, θεωρούσε αυτή τη «συνεργασία» ως ύποπτη, παρότι κι ο ίδιος ο δήμαρχος είχε προτείνει την είσοδο μας (δηλ. της ελάσσονος αντιπολίτευσης)  στην Οικονομική Επιτροπή!

Στη συνέχεια και ενώ το συμβούλιο είχε ολοκληρωθεί συζητήθηκαν δύο πολύ σοβαρά ζητήματα, για τα οποία δεν κρατήθηκαν πρακτικά, αλλά αξίζει να αναφερθούν εδώ.

-Το πρώτο αφορά το ερώτημα που διατύπωσε ο κ. Βασιλόπουλος για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στη διέλευση των οχημάτων από τον πεζόδρομο. Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση έχει πάλι ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ωστόσο αυτή τη φορά οι ευθύνες είναι στοχοποιημένες προς τη δημοτική αρχή. Κι αυτό γιατί έχει ήδη ζητηθεί εδώ και ένα χρόνο από το Συνδυασμό μας να συζητηθούν θέματα αστυνόμευσης , αλλά το θέμα δεν έχει κριθεί ως ώριμο για συζήτηση (εδώ φαίνεται η σκοπιμότητα που επιτελεί η έλλειψη εφαρμογής του κανονισμού λειτουργίας δημοτικού συμβουλίου). Εκτός όμως από το συνδυασμό μας, αντίστοιχο αίτημα έχουν κάνει πρόσφατα οι Σύλλογοι Γονέων του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου Αντιπάρου. Μάλιστα, ο Δήμαρχος υποστηρίζει ότι δεν είναι ευθύνη του Δήμου η μη λειτουργία των μπαρών, αλλά του ιδιώτη που του ανατέθηκε το έργο. Η αναζήτηση όμως του υπεύθυνου (Σύρος) για την τοποθέτηση των περίφημων μπαρών δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα, αφού δεν υπάρχουν καταχωρημένα στοιχεία για το συγκεκριμένο επαγγελματία, πέρα από ένα ανενεργό σταθερό τηλέφωνο. Αντί λοιπόν να κάνουμε τους ντετέκτιβ για το ποιος φταίει που ο δρόμος είναι και πάλι πηγή κινδύνου και ασυδοσίας, ίσως είναι η ώρα να συζητηθεί το θέμα ολοκληρωμένα και με θάρρος στο δημοτικό συμβούλιο, με την παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων (αστυνομία, σύλλογοι, διευθυντές σχολείων, κλπ). Αλλιώς θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το θέμα μοιρολατρικά («ε! και τι να κάνουμε; Αφού εμείς οι ίδιοι περνάμε!», όπως συχνά ακούγεται μέσα στα συμβούλια να λέγεται για τον πεζόδρομο) και θα εξακολουθούμε να διαφωνούμε για το ποιοι περνάνε και ποιοι όχι, κι αν είναι ζήτημα παιδείας ή συμμόρφωσης με το νόμο. Μέχρι που ένα δυστύχημα θα μας προσγειώσει όλους απότομα…

Το δεύτερο ζήτημα που συζητήθηκε στο τέλος του συμβουλίου αφορά την κλήση του Δημάρχου από τον Εισαγγελέα για την περίφημη υπόθεση παράνομης χορήγησης ρεύματος από το Δήμο σε συμπολίτη μας. Για την ιστορία, η μείζονα αντιπολίτευση διά του επικεφαλής της κ.Βασιλόπουλου δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου με την σχετική καταγγελία, ο Δήμος απάντησε με ένα ακόμα χειρότερου ύφους  δελτίο τύπου υπερήφανης αποδοχής της πράξης (δημοσιεύτηκε μόνο στη Φωνή της Πάρου), και τελικά ο εκδότης της εφημερίδας «Τα Νέα Πάρου-Αντιπάρου» (κ.Δραγάτης) συγκέντρωσε τα δημοσιοποιημένα στοιχεία και τα απόστειλε στον εισαγγελέα.

Σε όλη αυτή την υπόθεση ο συνδυασμός μας έμεινε αμέτοχος, όχι γιατί δεν έχει άποψη, αλλά γιατί ο χειρισμός του ζητήματος μέχρι σήμερα δεν έγινε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αλλά με σκοπό και πάλι τη δημιουργία πόλωσης και εντάσεων. Πίστη κάθε δημοκρατικού πολίτη είναι ότι πρέπει να υπάρχει ισονομία στην κοινωνία. Όταν ίσοι πολίτες έχουν ή μοιράζονται μη ίσα  ή πάλι όταν μη ίσοι πολίτες έχουν ή μοιράζονται ίσα (αγαθά και προνόμια),  τότε η κοινωνία καθίσταται προβληματική, έγραψε ο Αριστοτέλης, κι έτσι είναι ακόμα και σήμερα.

Στην προχτεσινή συνεδρίαση λοιπόν ο Δήμαρχος ζήτησε από τις δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν με δελτίο τύπου ως προς το ζήτημα ,και συγκεκριμένα να αρνηθούν κάθε ανάμιξη στην αποστολή των στοιχείων στον εισαγγελέα. Ο κ. Βασιλόπουλος αρνήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο για το συνδυασμό του, ο Δήμαρχος άρχισε να παραφράζει τις προθέσεις, θεωρώντας ότι αυτό αποδεικνύει την ανάμιξή του πρώτου στην υπόθεση και με τη σειρά μου αναγκάστηκα να τοποθετηθώ εκ μέρους του συνδυασμού μας ως εξής: Δεν είναι δυνατό να καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας και να μας ζητείται να δηλώσουμε κάτι για να αποδείξουμε την αθωότητά μας. Αντίθετα, η εντύπωση που θα δημιουργούσε η δημοσίευση μιας τέτοιας δήλωσης θα έμοιαζε (ή θα την παρουσίαζαν κάποιοι) ως ενοχοποιητική.  Ούτε είναι δυνατό οι αντιπολιτεύσεις να βγάζουν δελτία τύπου για να προστατέψουν το Δήμαρχο για ένα ποινικό ζήτημα, τη στιγμή που ούτε ο ίδιος δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα, αλλά ούτε έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

Τέλος, μία σημαντική παράμετρος στο παραπάνω ζήτημα, που δεν έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα από μέρους μας είναι η αναντιστοιχία στα θιγόμενα αντανακλαστικά του Δήμου όταν θίγεται ο Δήμαρχος (τώρα), ή ο άμισθος σύμβουλός του (παλιότερα, σε μία απόπειρα προπηλακισμού του από συμπολίτη μας), οπότε και ζητείται από τους δημοτικούς συμβούλους να τοποθετηθούν και να αποδοκιμάσουν την πράξη προσβολής των θεσμών. Υπάρχει όμως εδώ και δύο χρόνια  μία συντονισμένη προσπάθεια από μερίδα του Τύπου να ακυρώσει ή να υποβαθμίσει ή να διαστρεβλώσει ενέργειες του συνδυασμού μας, για την οποία δεν έχει αντιδράσει κανένας αιρετός ή σημαίνων, ούτε έχει θιχτεί ως προς τα δημοκρατικά του αντανακλαστικά. Η συγκεκριμένη εφημερίδα -μόνο κατά τη θητεία μου- με έχει αποκαλέσει ψεύτη, επικίνδυνο, με έχει καλέσει έμμεσα να πάω σπίτι μου(!), δεν δημοσιεύει τα δελτία τύπου μας, ακόμα και από τον προκάτοχό μου πήρε συνέντευξη που τελικά δεν δημοσίευσε ποτέ, ενώ -το σοβαρότερο- δεν δίστασε να μου χρεώσει και ευθύνες σχετικά με τον πνιγμό ενός άτυχου συμπολίτη μας το καλοκαίρι, όταν δεν ήμουν καν σε υπηρεσία εφημέρευσης. Αυτό είναι πολύ πιο σοβαρό από την υποκλοπή ρεύματος αλλά αξίζει να θυμηθούμε ότι παρόμοια απουσία κάθε κίνησης (που τώρα ζητά ο Δήμαρχος για τον ίδιο) δεν είδαμε ούτε στην μήνυση που εισέπραξε δυο χρόνια πριν ο πρώην αρχηγός της Ενωτικής Κίνησης Προόδου κ.Μαριάνος για συκοφαντική δυσφήμιση από εταιρία στην οποία είχε ανατεθεί μία «αποτυχημένη»  (όπως ο ίδιος ο κ. Μαριάνος περιέγραψε) απεντόμωση.

Και μια σημαντική παρατήρηση: Το Δημοτικό Συμβούλιο διεξήχθη σε μία μικρή σχολική τάξη, για τέταρτη φορά το τελευταίο διάστημα. Είναι καλό να υπάρχει ένας προγραμματισμός για τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων, κι όχι να ορίζονται κατά το δοκούν χωρίς πρώτα να έχει διασφαλιστεί η χρήση της αίθουσας Καλουδά. Όσο λειτουργούμε έτσι, τόσο αποθαρρύνουμε τους συμπολίτες μας να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις, που ξεκίνησαν με είκοσι –σαράντα άτομα πριν δύο χρόνια και τώρα συγκεντρώνουν μόνο τέσσερις –πέντε πολίτες (κατά συντριπτική πλειοψηφία μέλη του «Μένουμε Αντίπαρο») στριμωγμένους στα θρανία (εκπρόσωποι των ΜΜΕ αποτελούν σπάνιο είδος, με μονοψήφιες επισκέψεις αυτά τα δύο χρόνια). Και τόσο περισσότερο δεν πείθει παρά ελάχιστους η επιχειρηματολογία που κάθε φορά ανασύρεται για τις μετακυλήσεις των συμβουλίων, τον κακό προγραμματισμό ως προς το χώρο ή το χρόνο διεξαγωγής, την πλημμελή προετοιμασία για σοβαρά θέματα, την έλλειψη γραπτής (έντυπης) ενημέρωσης των συμβούλων πριν τη συνεδρίαση με υλικό σχετικά με τα θέματα, και αρκετά άλλα. Μας ενδιαφέρει η συμμετοχή των πολιτών στις συνεδριάσεις των συμβουλίων όπως προεκλογικά όλοι υπόσχονταν; Με το να συνεδριάζουμε υπό αυτές τις συνθήκες η απάντηση δεν μπορεί να είναι θετική.

 

Ο συνδυασμός μας οφείλει να ενημερώσει τους επισκέπτες της σελίδας ότι έχουμε υποβάλλει δύο αιτήματα εδώ και ενάμιση μήνα που δεν έχουν βρει τον πολυπόθητο δρόμο για το δημοτικό συμβούλιο, όπως και πολλά άλλα παλαιότερα –σάιτ, σε ερώτημα που υποβλήθηκε δύο μήνες πριν, αστυνόμευση, πινακίδες, δειγματοληψία νερού, βυτιοφόρο βοθρολυμάτων, κανονισμός καθαριότητας, κ.ά.-  (όλα συνέπεια της μη εφαρμογής του κανονισμού λειτουργίας). Τα δύο αυτά αιτήματα παρατίθενται παρακάτω και αφορούν την ενημέρωση των κατοίκων και των παρατάξεων για το έργο της αποχέτευσης, και τη συζήτηση σε θεματική συνεδρίαση ζητημάτων που αφορούν την παιδεία και τα σχολεία των μαθητών του νησιού.

25/11/12
Θέμα: Προώθηση αίτηματος Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Γυμνασίου-Λυκείου Αντιπάρου

Αιτούμαστε όπως καλέστε μονοθεματικό δημοτικό συμβούλιο με βάση το αίτημα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Γυμνασίου-Λυκείου Αντιπάρου για συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε θέματα που αφορούν τα δύο Σχολεία (προβλήματα υποδομών και κτιριακών εγκαταστάσεων, ελλείψεις υλικού, ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, προστασία πεζοδρόμου).
Σας υπενθυμίζουμε ότι δημόσια δεσμευτήκατε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της 23/11/12 για άμεση ανταπόκρισή σας στο σχετικό αίτημα.

25/11/12
Θέμα: Ενημέρωση για το έργο της αποχέτευσης

Το ιδιαίτερης σημασίας έργο της αποχέτευσης ξεκίνησε και ευχή όλων μας είναι να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε χρήση προς όφελος του τοπικού πληθυσμού. Η πρόσφατη καταχώρηση-διάγγελμα του δημάρχου Αντιπάρου σε μερίδα του τοπικού τύπου, καθώς και σχετικά άρθρα που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν τη μόνη μας ενημέρωση σχετικά.
Δεδομένης της σημασίας του έργου και της ανάγκης για την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση και συναίνεση αιτούμαστε να οργανώσετε συνάντηση-ενημέρωση των κατοίκων με θέμα την πορεία των εργασιών και το σχεδιασμό του έργου, καθώς και την συζήτηση αυτών σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Όπως είναι φανερό, η παρουσία του επιβλέποντος μηχανικού, του εργολάβου, αλλά και άλλων, θα είναι πολύτιμη.

This entry was posted in αιτήματα συνδυασμού, γεφυρα 2, δημοτικό συμβούλιο. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s