ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Ποιοι είμαστε

Ο τίτλος «Μένουμε Αντίπαρο» υποδηλώνει μια  ομάδα ενεργών  πολιτών που την ενώνει μια κοινή επιθυμία: να παραμείνουμε και να ζήσουμε σε αυτόν τον τόπο διεκδικώντας  με τις ιδέες, τις προτάσεις και το σύνολο της δράσης μας, τα αυτονόητα τόσο για την καθημερινότητα όλων μας, όσο και για την βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού στο μέλλον.

Οι βασικές μας αρχές

Βασική μας παραδοχή είναι ότι για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας εποχής που ξεκινάει με την εφαρμογή του νόμου «Καλλικράτης» δεν περισσεύει κανείς. Μία δημοτική αρχή φιλική και ανοιχτή στις προτάσεις και τις παρατηρήσεις όλων των πολιτών, όλων των ηλικιών και όλων των καταγωγών, ο σεβασμός της πολυφωνίας και της διαφορετικής άποψης, η διαβούλευση και η αναζήτηση της συναίνεσης -αυτές  είναι κάποιες από τις αρχές που όλοι ασπαζόμαστε. Βλέπουμε μπροστά μας ανθρώπους, συμπολίτες -όχι ψήφους.

Επιπλέον, η διαφάνεια, η αξιοπιστία και η ειλικρίνεια οφείλουν να διέπουν τη σχέση μας με τους πολίτες. Δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής -βλέπουμε, ωστόσο, το δήμο ως κομμάτι της δημόσιας υπόστασής μας.  Η αγάπη για το νησί, η θέληση για προσφορά, οι ίσες ευκαιρίες είναι μερικές από τις αξίες πάνω στις οποίες ευελπιστούμε να χτιστεί το μέλλον του  τόπου μας.

Λέμε αυτό που πιστεύουμε, πιστεύουμε αυτό που λέμε.

Θεωρούμε ότι η εύρυθμη λειτουργία του δήμου θα αποτελέσει κίνητρο  ώστε ακόμα περισσότεροι πολίτες να  συμμετέχουν στα κοινά. Η διαδρομή αυτού του συνδυασμού δεν σταματάει με το αποτέλεσμα των εκλογών. Άλλωστε, ανεξάρτητα από την ικανότητα και τη διάθεση  που θα επιδείξει η επόμενη δημοτική αρχή, το μέτρο της επιτυχίας της θα εξαρτηθεί και από την συμβολή όλων μας.

Η εμπειρία μας

Πολλοί από εμάς έχουν δραστηριοποιηθεί επί μακρόν στα ΔΣ των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, στο ναυτικό όμιλο και στο τοπικό τμήμα της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και σε ποικίλες άλλες παρεμβάσεις και δραστηριότητες στο νησί και εκτός Αντιπάρου.

Όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να ασχοληθούν νέα πρόσωπα με τα κοινά. Κοινή παραδοχή αποτελεί επίσης ότι  από μόνη της η αυτοδιοικητική εμπειρία δεν αποτελεί εχέγγυο καλής διακυβέρνησης.

Τα έργα υποδομής

Η έλλειψη βιολογικού καθαρισμού και αφαλάτωσης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας. Θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωσή μας να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την υλοποίησή τους.

Δυστυχώς, είναι γεγονός ότι η Αντίπαρος έχει μείνει πίσω και σε άλλα έργα υποδομής που είναι αναγκαία για το παρόν και το μέλλον της.

Η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης είναι πρωτίστως θέμα δημόσιας υγείας, η παροχή πόσιμου νερού υποχρέωση του κάθε δήμου, η υπογειοποίηση των καλωδίων είναι ικανή να αλλάξει την εικόνα του χωριού, η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο απαραίτητη στη νέα εποχή, η δημιουργία εποχικής κινητής/πλωτής μαρίνας καθοριστική για την τουριστική ανάπτυξη, το υπάρχον κοινοτικό κατάστημα καθώς και ο χώρος του ιατρείου είναι ανεπαρκείς ενόψει των υποχρεώσεων του νέου δήμου, ενώ επέκταση χρειάζονται και οι σχολικές εγκαταστάσεις και επιτέλους οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα «πολυχώρο» που θα αποτελέσει κύτταρο πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργικής διεξόδου για τη νεολαία του νησιού.

Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθούν όλα αυτά σε συνθήκες κρίσης, κρίνουμε όμως σκόπιμο να δημιουργηθεί ένα μακροπρόθεσμο πλάνο που θα προσδιορίσει τη θέση της Αντιπάρου για τα επόμενα χρόνια..

Ο τουρισμός

Πρωταρχικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού διαδραματίζει ο τουρισμός. Τα τελευταία χρόνια η έντονη τουριστική δραστηριότητα περιορίζεται στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Πεποίθηση μας είναι ότι το νησί μας μπορεί και πρέπει να αποτελεί έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ένα εναλλακτικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης είναι εφικτό. Αυτό μπορεί να γίνει με ευρύτερη προβολή του νησιού στη διεθνή κοινότητα, αθλητικές δραστηριότητες, βελτίωση υποδομών ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών, μονοπάτια, πολιτιστικά δρώμενα, αρχαιολογική και καταδυτική περιήγηση, συμμετοχή επισκεπτών σε παραδοσιακές δραστηριότητες.

Κομβικό ρόλο οφείλει να διαδραματίσει ο νέος δήμος  σε συνεργασία με τον πληθυσμό του νησιού μέσω συζητήσεων, ομιλιών και συμμετοχικής λήψης αποφάσεων και χάραξης κατευθύνσεων.

Η αειφόρος ανάπτυξη

Δυστυχώς η αειφόρος ανάπτυξη  εξακολουθεί να  παραμένει ζητούμενο για το νησί μας.  Η διαχείριση του περιβάλλοντος, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανάδειξη της τοπικής φυσιογνωμίας οφείλουν να αποτελούν στόχους για το νέο δήμο, παράλληλους και ισοδύναμους με την οικονομική ανάπτυξη. Άλλωστε, το παραπάνω μοντέλο αποτελεί μονόδρομο στη σύγχρονη εποχή.

Η οικονομική κρίση

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι ήδη εμφανείς σε κάποιους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και σίγουρα θα γίνουν περισσότερο ορατές  στο άμεσο μέλλον. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η διάχυτη ανησυχία που επικρατεί αναφορικά με την επαρκή χρηματοδότηση της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης.

Εξάλλου, υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης, καλούνται όλοι οι υποψήφιοι συνδυασμοί να προτείνουν λύσεις εφικτές και ορθολογικές για τα προβλήματα του τόπου.

Η αναθεώρηση παγιωμένων πρακτικών και του εν γένει τρόπου σκέψης μας, ίσως να αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η γενιά μας, σε σχέση με το επίπεδο της ζωής μας και τη μελλοντική δυνατότητα ευημερίας της χώρας μας. Υπάρχουν προτάσεις και είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούν να υπάρξουν και λύσεις.  Αυτές όμως θα προκύψουν  μόνο σε ένα πλαίσιο ειλικρινούς συνεργασίας και όχι αντιπαλότητας και καχυποψίας.

 

Τέλος στην πόλωση;

Η πλειοψηφία των κατοίκων αναγνωρίζει ότι η πόλωση και το κλίμα καχυποψίας που επικρατεί στο νησί αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξή του. Για το λόγο αυτό επικροτήσαμε την προσπάθεια δημιουργίας ενιαίου ψηφοδελτίου που θα σηματοδοτούσε την αλλαγή εποχής στα δημοτικά δρώμενα.

Μετά την αποτυχία αυτής της προσπάθειας, η αγωνία μας εκφράστηκε με τη δημιουργία ενός συνδυασμού χωρίς καμία κομματική εξάρτηση ή ιδιοτελή σκοπιμότητα.

Οι προτάσεις μας θα είναι στη διάθεση όλων, και το γεγονός ότι θα προέρχονται από κάποιον νέο χώρο ίσως καταστήσει ευκολότερο το να γίνουν αποδεκτές. Ίσως ένας τρίτος πόλος να λειτουργήσει ενωτικά ή τουλάχιστον συναινετικά.

Εκ του συνδυασμού

Μένουμε Αντίπαρο.

One Response to ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s